„O prioritate a Guvernului ar trebui să fie anunţarea rapidă a compensărilor pe care le va acorda după anunţata anulare a subvenţiei termice naţionale. Avem nevoie să ştim cui va acorda ajutor termic, în ce cuantum şi condiţii. Nu ştiu ce să cred, sau nu sunt capabili, sau nu-i interesează soarta a cinci milioane de români care au încălzire centrală. Îi văd în schimb pe miniştrii responsabili că dau interviuri pe alte chestiuni”, a declarat Ilie Bolojan. Potrivit acestuia, în Oradea, preţul termiei ar putea creşte cu până la maxim 25%, în funcţie de viziunea cabinetului Boc.
Pe de altă parte, edilul-şef a reamintit proiectele termice municipale, anunţând în plus liberalizarea pieţei de energie prin divizarea CET în două companii: de producţie respectiv transport şi distribuţie. Astfel, compania de distribuţie va prelua agent termic şi de la Transgex şi orice alt producător care va oferi oraşului căldură la „preţ negociat”.
Bolojan a mai atenţionat că CET îşi va reduce salariaţii, nu se va mai extinde în zone de case, şi chiar va debranşa casele izolate pentru care transportul apei calde e nerentabil. Primarul Oradiei a prezentat miercuri un set de măsuri propuse perioadei 2011 – 2012 pentru eficientizarea sistemului energetic din municipiu. Documentul intitulat „Plan de acţiune în cazul retragerii subvenţiei termice” a fost postat şi pe site-ul Primăriei. Majoritatea măsurilor sunt cunoscute, fiind mediatizate repetat.
O primă noutate este Măsura 1 privind divizarea CET într-o companie de producţie şi una de distribuţie, ambele controlate total de Consiliul Local Oradea. „Deschiderea pieţei de energie termică va oferi posibilitatea producătorilor de energie termică mai ieftină, bazată pe apa geotermală sau alte resurse, să investească şi să se racordeze la reţeaua de transport şi distribuţie. Separarea gestiunii activităţilor va începe în toamnă şi se va finaliza în primăvara anului 2012. Vom vedea în ce măsură ne va obliga legea să transferăm din datoriile CET asupra noii companii. Pentru a asigura plata echitabilă a furnizorilor, încasările pentru facturile termice vor fi colectate într-un cont Escrow, din care repartiţia să se facă în raport cu tarifele aprobate de autoritatea de reglementare”, a detaliat Bolojan.
Motivaţia pro-gaz
Cât priveşte Măsura 2, primarul a motivat şi de ce s-a ales trecerea de pe cărbune pe gaz prin proiectul POS Mediu de reabilitare a unităţilor de producţie ale CET şi a magistralelor termice de pe Transilvaniei şi Ştefan cel Mare.
„O instalaţie de desulfurare a cărbunelui costă 70 – 80 de milioane de euro, ori noi am primit 77 de milioane de euro pentru întreg proiectul, inclusiv pentru magistrale. În plus, cărbunele ar fi necesitat milioane de euro pentru instalaţia de transport umed a zgurii, obligatorie din anul 2015, iar livrarea cărbunelui, care se face pe putere calorică nu pe cantitate, e greu de verificat, pe când la gaz ai contor. E greu să faci performanţă economică achiziţionând cărbune la vrac, care trebuie ajutat cu păcură dacă e slab”, a afirmat Bolojan.
În completare, Marcel Boloş, directorul DMPFI Oradea, a anunţat că cinci companii şi-au depus ofertele pentru licitaţia de selectare a consultantului tehnic pentru proiectul POS Mediu şi că DMPFI va anunţa firma câştigătoare până la finele lunii.
Ajutorul local, indecis
Măsura 5, de interes imediat pentru populaţie în perspectiva eliminării subvenţiei termice naţionale, rămâne încă „în coadă de peşte”.
„Vom acorda în continuare subvenţii direct către CET sau vom trece şi noi pe ajutoare de tip social. Decizia ar trebui luată de Consiliul Local Oradea, luna viitoare, dacă Guvernul va catadixi până atunci să-şi comunice planul privind ajutoarele sociale”, a declarat Bolojan.
Ioşia, compensată
Edilul-şef a detaliat şi Măsura 6, contestată de locuitorii din Ioşia la dezbaterea publică din luna martie.
„Pentru a avea un preţ rezonabil pentru toţi orădenii, vom stabili un tarif mediu ponderat pe baza tarifelor CET, Transgex, Foradex şi altor eventuali producători. HCL va putea fi adoptată în luna septembrie. Majorarea tarifului în Ioşia e o necesitate, fiindcă Transgex asigură redevenţe mici, care nu permit reabilitarea reţelei de transport municipale. Ori nu e corect să reabilităm din banii tuturor orădenilor o reţea a cărei beneficiari să fie favorizaţi la plata căldurii. Ca şi compensaţie pentru Ioşia, vom folosi încasările suplimentare pentru reabilitarea termică a blocurilor şi vom reactiva sistemul de recirculare”, a promis Bolojan.
Încurajări de final
Subliniind că în Baia Mare şi Târgu Mureş sistemele de încălzire centrală au dat chix, Ilie Bolojan a ţinut să transmită orădenilor o concluzie optimistă.
„Avem un plan de acţiune clar şi resurse asigurate care garantează pe termen lung căldura în municipiu la preţ acceptabil. I-aş încuraja pe orădeni să nu-şi facă gânduri negre. Dacă Guvernul va anula total subvenţiile, vom fi obligaţi la majorări de maxim 25% a tarifului”, a conchis Bolojan.
Plan de măsuri termice
Obiective:
1. Îmbunătăţirea calităţii serviciului şi asigurarea continuităţii furnizării căldurii şi apei calde.
2. Menţinerea pe termen lung a unor preţuri suportabile pentru orădeni.
3. Reducerea poluării aerului în municipiul Oradea şi în zona metropolitană.
4. Limitarea pierderilor şi asigurarea funcţionării stabile a sistemului de încălzire.
5. Gestiunea integrată a sistemului de încălzire sub autoritatea Consiliului Local Oradea.
Măsuri:
1. Separarea celor două activităţi de producţie şi de distribuţie în vederea deschiderii pieţei de energie termică.
2. Implementarea proiectului de 77 milioane de euro, finanţat din POS Mediu. Organizarea licitaţiei pentru înlocuirea centralei termice existente cu o altă centrală de ultimă generaţie ce foloseşte cogenerarea de înaltă eficienţă.
3. Declararea cartierelor de blocuri ca zonă unitară de încălzire alimentată exclusiv de SACET şi adoptarea unei HCL privind stabilirea unor măsuri de încurajare a menţinerii consumatorilor de la blocuri în sistem.
4. Blocarea investiţiilor privind extinderea de reţele în zona de case, toate fondurile disponibile urmând să fie folosite pentru reabilitarea actualelor reţele.
5. Pregătirea populaţiei pentru eliminarea subvenţiei şi trecerea la sistemul de ajutoare pentru încălzire.
6. Aprobarea preţului unic către populaţie şi ridicarea tarifelor la acest nivel în zona Ioşia.
7. Susţinerea programelor de reabilitare termică a blocurilor.
8. Asigurarea dotărilor minime pentru activitatea de intervenţie în cazul avariilor la reţeaua de transport şi distribuţie.
9. Susţinerea investiţiilor private sau din fonduri europene în exploatarea zacământului de apă geotermală.
10. Program de investiţii în vederea reabilitării reţelelor de transport şi distribuţie – pe bugete multianuale.
11. Îmbunătăţirea colaborării cu asociaţiile de proprietari. Sprijinirea «spargerii» asociaţiilor foarte mari datorită riscurilor neîncasării facturilor şi gestiunii netransparente.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!