Agricultorii bihoreni vor primi subvenţiile pentru pui – broiler, porci abatorizaţi, ouă de comsum şi familii de albine. „Ca urmare a apariţiei în Monitorul Oficial a HG 1444 şi a HG 692/2009 APIA Bihor a aprobat cererile restante din luna august şi septembrie 2009 pentru subvenţii acolo unde aceste plafoane au fost epuizate, respectiv la pui-broiler, porci abatorizaţi, ouă de consum şi familii de albine”, a precizat Traian Abrudan, directorul coordonator al APIA Bihor.
Veştile bune pentru fermieri nu se opresc aici. Având în vedere majorarea plafoanelor se va putea încasa şi diferenţa sumelor pentru subvenţia pentru calitatea laptelui rămase din trimestrul al II-lea 2009 în procent de 7,14 %, dar şi diferenţele de sume pentru lunile anterioare pentru porci abatorizaţi, pui-broiler, ouă de consum şi familii de albine. Au fost aprobate şi cererile pentru subvenţia privind calitatea laptelui depuse pentru trimestrul al III-lea şi cererile depuse în cursul lunii noiembrie 2009 pentru subvenţii la pui-broiler, porci abatorizati, ouă de consum, familii de albine, bovine abatorizate şi scrofite de reproducţie. „Subvenţiile pentru cererile depuse în sectorul vegetal vor fi aprobate conform legislaţiei şi a metodologiei APIA în zilele următoare”, a concluzionat Traian Abrudan. Suma aprobată pentru toate aceste subvenţii se ridică la 5.370.573,5 lei.
Credite
În acestă perioadă producătorii agricoli din sectorul zootehnic se pot adresa APIA Bihor pentru a solicita adeverinţe în baza cărora pot contracta credite bancare de la CEC Bank, BCR şi BRD, în condiţii similare creditelor acordate pentru beneficiarii primelor pe cap de animal specia ovine, caprine şi primei pe exploataţie pentru specia bovină. „Pentru a solicita adeverinţă producătorii agricoli, persoane fizice, trebuie să se prezinte la APIA având asupra lor copia actului de identitate, dovada contului bancar valid deschis la una dintre băncile menţionate mai sus şi un dosar plic”, a spus directorul coordonator al APIA Bihor.
În cazul persoanelor fizice aceştia trebuie să aibă copia CUI, dovada contului bancar valid deschis la una din cele trei bănci, copia statulului dacă exista un singur asociat iar în caz contrar împuternicire notarială din partea tuturor asociaţilor, copia actului de identitate a persoanei ce reprezintă societatea precum şi un dosar plic.
Fermierii trebuie să ştie însă că încasarea subvenţiei nu este condiţionată de contractarea creditelor. Persoanele care nu doresc să apeleze la acest tip de credit bancar vor încasa subvenţia, în conturile pe care le-au menţionat în cerere, în cursul primului trimestru al anului 2010.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!