În urmă cu 30 de ani se inaugura a doua clădire a bătrânului Spital Județean. Clădirea din fața Magazinului Crișul, ce a trecut de 200 de ani urma să se numească Spitalul Județean Staționar II, iar noua construcție de pe str. Ghe. Doja – Spitalul Nou și apoi Spitalul Județean Staționar I.
Sâmbătă, la Teatrul Regina Maria, unde a avut loc festivitatea pentru marcarea a 30 de funcționare, un medic din suita de directori medicali pe care i-a avut Spitalul Nou, dr. Adrian Maghiar, a amintit că istoria Județeanului vechi îl menționează chiar și pe Napoleon, care ar fi dormit câteva nopți aici.
Plachete
Amfitrionul evenimentului, dr. Gheorghe Carp, a înmânat personal zeci de plachete și mulțumiri colaboratorilor Spitalului Județean, din Oradea, din țară și din Ungaria, câtorva dintre foștii directori ai noului spital, dar și unor reputați medici pensionari și șefilor de secții.
Stilul liber de abordare dovedit și de această dată de managerul Gheorghe Carp – recunoscut pentru calitățile de gospodar la cârma fostului Spital de Copii și, de o vreme, la Județean, a făcut ca înmânarea plachetelor să nu fie un moment prea plicticos – așa cum de regulă se întâmplă la evenimente similare. Ce avem noi cu Poliția? a întrebat retoric dr. Carp, care a explicat că prin Medicina Legală, Județeanul colaborează bine cu Poliția.
Dacă referitor la Instituția Prefectului, dr. Carp a subliniat că toți prefecții au susținut Județeanul, reprezentantului Consiliului Județean i-a mulțumit pentru ajutorul ce va fi acordat în viitor.
Șefii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, foști și actuali, au promis, obligați probabil de placheta primită, că gândesc la o finanțare mai bună pentru Spitalul Județean.
Chirurgul Adrian Maghiar a mărturisit că e pentru prima dată când e recunoscut pentru activitatea de director medical la Județean, funcție deținută sub manageriatul dr. Dumitru Mohan și dr. Aurel Babeș – perioade de timp în care s-au făcut multe lucruri bune, printre care și înființarea SMURD Bihor și a Unității de Primire Urgențe – la parterul Staționarului I de pe str. Ghe. Doja.
În contextul anunțării de creșteri salariale în Sănătate, dr. Maghiar a ținut să precizeze că ar fi mai important mărirea tarifului pe caz ponderal.
Dr. Augustin Lenghel și-a rugat colegii să nu uite de doctorii pensionari, dr. Aurel Babeș a adus aminte că l-a ajutat pe dr. Carp să vină la Oradea și a subliniat importanța Facultății de Medicină, datorită căreia Județeanul are calitatea de clinică.
Neurochirurgul Florian de la Cluj-Napoca a amintit că Bihorul e norocos fiindcă a dat doi miniștri la Sănătate mulțumind lui Cseke Atilla pentru sprijinul dat neurochirurgiei.
Singura persoană de pe scenă care nu a primit plachetă a fost primarul Ilie Bolojan, despre care dr. Carp a spus că și-au promis să nu-și mulțumească unul altuia. Cu toate acestea, primarul Oradiei i-a mulțumit dr. Carp, cadrelor care își fac treaba și celor care ajută Județeanul.
Printre șefii de secții felicitați de managerul Carp s-a numărat și dr. Katalin Babeș, cardiolog recunoscut și peste hotare, care a ținut special să evidențieze personalul cu care lucrează și formează o echipă care are un scop comun: salvarea pacientului.
De reținut că fiecare participant a primit o revistă cu Spitalul Județean, tipăritură aniversară ce cuprinde un scurt istoric, dar și o trecere scrisă prin evoluția acestei unități medicale din ultimele trei decade.
Citiți principiile noastre de moderare aici!