Pista de alergare din pădurea Felix arată tot mai prost, de la an la an. Odinioară, aici veneau să se antreneze atleţi de renume ai României, multipli campioni olimpici şi mondiali. Gabriela Szabo e doar un exemplu în acest sens. În contextul în care pădurea din Băile Felix este exploatată în regim silvic – adică se toaletează, dar se şi taie copaci, şi nu puţini – iar pista atletică este neglijată, este puţin probabil ca loturile atletice ale României să mai frecventeze vreodată Băile din apropierea Oradiei. De altfel, de câţiva ani buni încoace, atleţii români de performanţă preferă străinătatea. Şi nu e de mirare.
Noroi în loc de zgură
Fiind amplasată în pădurea gestionată de Direcţia Silvică Bihor (Romsilva), şi pista, odinioară din zgură, este tot la mâna inginerilor silvici. Între timp, însă, zgurat a dispărut. A rămas, în schimb, noroiul, şanţurile lăsate de roţile diverselor vehicule. În 2005, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport renunţa la administrarea pistei, din cauza chiriei tot mai mare pe care o impunea Romsilva. Direcţia Silvică Bihor a crescut tarifele ca urmare a schimbărilor din reglementarea care îi organiza activitatea. După preluarea pistei, Direcţia Silvică putea chiar să desfiinţeze pista! „Din 2005, s-a renunţat la folosirea ei de către Direcţia de sport şi tineret. Cu modificările din legislaţie, taxele deveniseră tot mai mari. În doi ani ne obligam să o reîmpădurim. Nu s-a făcut acest lucru, însă nici nu s-a mai investit nimic în ea”, admite şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu. Şi nici cei ce ar trebui să o păzească, împreună cu pădurea, nu se omoară cu firea. O spun chiar şi localnicii întâlniţi la faţa locului. „Oamenii pădurarului Sandu” au liberă trecere. Prin pădure şi pe pistă, ni se transmite.
Sânmartinul aşteaptă
Acum câţiva ani, Primăria Sânmartin, împreună cu Clubul Lions au avut o tentativă de amenajare a pistei de 1.100 metri, presupunând inclusiv iluminarea ei. Demersul s-a lovit, însă, de poziţia Romsilva, care a cerut bani pentru acest transfer, de ordinul sutelor de mii de euro, transmite primarul Lucian Popuş. În acel moment, Primăria Sânmartin a renunţat.
Inginerul silvic-şef pe Bihor, Adrian Florescu, transmite acum că la acea vreme nu era în funcţie, dar că îl preocupă problema. Mai mult, Florescu promite că va rezolva reabilitarea pistei. „Ne dorim ca această pistă să-şi păstreze rolul şi consacrarea. Am găsit soluţia de a o transforma în drum forestier. Am găsit înţelegere la conducerea regiei, pentru a-l ţine închis traficului şi deschis doar pentru public. O să găsim o formulă de parteneriat cu Primăria Sânmartin”, declară inginerul silvic. Florescu spune că Direcţia Silvică Bihor va investi în pistă şi apoi o va da în administrare Primăriei.
Redactorul JB i-a atras atenţia inginerului silvic şef că pe pistă „circulă” cirezi de dobitoace, căruţe, tractoare şi alte vehicule care urmăresc, desigur, materialul lemnos valorificabil din pădurea ce (încă) se mai înalţă în staţiune. Iar bariera de la intrarea în pădure dinspre sensul giratoriu din Felix a dispărut demult. „De asta răspundem noi direct. Într-adevăr, accesibilitatea e maximă. Am pus şi bariere. O să mai punem. Am dispus lucrul ăsta. Ne ocupăm şi o să urmăresc”, asigură Florescu.
Între timp, primarul Sânmartinului aşteaptă să primească pista în administrare. „Să ne-o dea odată. O aşteptăm cu braţele deschise. Ştiu că e o treabă în plus pe care aş avea-o pe cap, dar măcar răspund eu. Trebuie să asigur să fie în regulă, să vină turiştii”, reacţionează primarul Lucian Popuş.
Între timp, şeful Ocolului Silvic Oradea, Cornel Fulea anunţă montarea barierei şi „aranjarea pistei”. Semn că a primit sarcini de la şeful său. „Vreau să montez mâine-poimâine barieră de la sensul giratoriu la pistă. Şi să se aranjeze pista. O s-o punem la punct, să fie aptă pentru cei ce doresc să o folosească. Înainte de Paşte o s-o punem la punct. O să aduc acolo un utilaj cu care să aranjez puţin pista”, anunţă Fulea.
Igienizare reparatorie?
Pe fondul scandalului generat de toaletările care au adus cu sine tăierea a zeci de copaci din pădurea Băile Felix, reliefate recent şi în paginile Jurnal Bihorean („Un Felix tot mai mohorât”, „Băile Felix, sub asediul drujbelor” – 12 aprilie 2013, paginile 1 şi 3), şeful Direcţiei Silvice Bihor anunţa în urmă cu câteva zile că se va igieniza pădurea din staţiunea balneo-climaterică. Şeful Ocolului Silvic ne „raporta” o curăţenie efectuată ieri, în colaborare cu RER Ecologic, pe aliniamentul Hotel Internaţional – dispensarul medical şi vizavi, între hotelurile Mureşul şi Crişana. „S-au dus mai multe remorci de gunoi”, ţine să informeze inginerul Fulea. Rămâne de văzut ce vor face silvicii cu pista de alergare, între două toaletări…
Citiți principiile noastre de moderare aici!