Curatorul mărturiseşte că ideea expoziției despre pisici a luat naștere în urmă cu mai mulţi ani, într-o discuție de după-masă cu artista Tania Nicola. „Sătui de pretențiozitatea scenei artistice și de carnavalul lumii exterioare, am ajuns la o idee simplă. Ce ar fi dacă fiecare artist ar crea o pisică? Cât de diferite ar fi între ele? Cât de amuzant ar fi în contextul în care o multitudine de critici și artiști se iau așa de în serios încât citează filozofi cu așa mare prețiozitate să scoatem puțin pedestalul de sub cuvântul ARTĂ. S-au mai făcut destule pentru a reflecta asupra pompozității lumii culturale, însă o pauză din când în când nu strică. Acest concept este o oportunitate grozavă să putem viziona scena caleidoscopică a artiștilor. Un subiect aparent banal, pisica, care a invadat toate coclaurile internetului, acum urmează să invadeze galeria.
Pisica este un animal de companie ideal în zilele noastre, dar domesticirea a avut loc acum 4.000 de ani, în Egipt, pentru a controla se pare diversele rozătoare care dăunau culturilor și aduceau diverse boli în comunități. Au schimbat calitatea vieții pentru egipteni și au făcut ca pisica să fie văzută drept o creatură sacră, divină reprezentând viața. Pisicile au fost asociate cu zeițele Bastet, Mafdet, Sekhmet.
„William Burrows, a menționat că pisica este un companion spiritual, ce a ales domesticirea, sau mai precis a ales un gardian uman. Pisica nu oferă un serviciu, ci se oferă pe sine. Astfel, «open call-ul» care a adunat aceste lucrări este în spiritul frazei de mai sus, fiecare artist s-a oferit pe sine, prin lucrările lor. Să sperăm că vremurile ce vin nu sunt apropiate de superstițiile evului mediu, unde pisicile de multe ori erau vânate datorită asocierii lor cu vrăjitoare sau spirite malefice. Cred că suntem în măsură să ocolim repetiția completă a istoriei. Sper ca această vizită să vă ofere o pauză de la existența noastră contemporană”, încheie prezentarea expoziţiei curatorul David Aron-Indig.
În Quark Gallery expun 40 de artişti: Klemi Uveges, Laszlo Furak-Pop, Francu Tudor, George Hociung, Remus Ilisie, Máté Parászka, Dan Lica, Marian Codrea, Ilinca Ghimbășan, Richard Balint, Kinga Tapaszi, Buzu Buzu, Jozsef Lászlo, Fabiola Pascu, Vanesa’s Artwork, Darius Iova, Vulturar Giulia, Cristina Daju, Stefana Prescure, Adrian Florin Pop, Georgiana Bădescu, Alexandru Dru, Roxie Stan, Camelia Iordan, KRIPS, Nina Dudas, Alex Antonescu, Dani Skinder, Radu George Pământ, Șobozân, Robert RO, Fofiu Stefania, Adina Larisa Șufană, Negru Iulian, Dani Mariș, Andrei Dinică, Bogdan Tomșa, Oana Cora, Stoian Ruxandra, Evelina Noane. Printre artişti care expun se află şi actorul Richard Balint, la prima sa apariţie ca artist plastic într-o galerie, cu tabloul „Dacă Dumnezeu ar fi pisică”.
În cadrul expoziţiei, cei care doresc să ajute pisicile pot dona în cutiuța din galerie pentru „Prietenii pisicilor”, sau pot cumpăra produse hand-made de la aceştia, banii fiind folosiţi pentru pisicile abandonate. Dacă vă dorţi o mică felină acasă, vă stă la dispoziţie un catalog de adopție cu pisici.
Expoziţia va rămâne deschisă până în 28 februarie 2022 şi poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 16:00-20:00.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!