Aşa cum era de aşteptat, problema mutării sediului Regionale Vamale de la Oradea la Cluj a devenit subiect de luptă politică. Pe de o parte, pesediştii se spală pe mâini, spunând că nu este o măsură a Guvernului PSD! „Nu este o măsură a PSD, ci a preşedintelui ANAF. Nu cred că s-a consultat cu nimeni şi nu face parte dintr-o politică de regionalizare pe furiş”, susţine Ioan Mang, şeful PSD Bihor, arătând că pesediştii nu susţin măsura preşedintelui ANAF, numit de liberali, pe vremea USL.
De cealaltă parte, PNL şi PDL Bihor nu ezită să facă Guvernul PSD responsabil de această măsură. Într-un demers comun, parlamentarii PNL şi PDL de Bihor susţin că „decizia nu a fost motivată deoarece – deşi PSD-ul nu ezită să facă apel la false motive deseori – nu există niciun motiv obiectiv, niciun raţionament de fapt”. Demersul comun al parlamentarilor celor două partide vine după ce, în urmă cu un an şi jumătate se poziţionau antagonic în lupta electorală, unul faţă de cealalt. De notat, totuşi, este faptul că întreaga clasă politică bihoreană condamnă mutarea sediului. Marti, parlamentarii PSD Florian Bodog şi Ioan Sorin Roman s-au întâlnit cu ministrul Finanţelor, Ioan Petrescu. „După această întâlnire suntem optimişti că Direcţia Vamală va rămâne la Oradea şi nu se va mai produce mutarea propusă de către conducerea ANAF”, transmite senatorul Bodog.
Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, afirmă că social-democraţii bihoreni se opun mutării sediului Regionalei Vamale de la Oradea la Cluj, cu atât mai mult cu cât 36 de angajaţi ai Regionalei sunt orădeni, trei sunt din Satu Mare şi nici unul din Cluj. Decizia preşedintelui ANAF şi a şefului Regionalei Fiscale Cluj este contestată cu atât mai mult cu cât „între Regionala ANAF şi Vamă nu există nicio relaţie profesională”. O fac şi parlamentarii de Opoziţie. „Nu avem nicio explicaţie normală şi logică a măsurii privind mutarea sediului D.R.V. la Cluj-Napoca, la o distanţă de peste 150 de kilometri atât de graniţa cu Uniunea Europeană, cât şi de frontiera extracomunitară. D.R.V. Iaşi, Galaţi, Craiova şi Timişoara, îşi au sediile în oraşele cele mai apropiate de frontieră, supravegherea vamală în aceste condiţii fiind mult mai eficientă şi operativă”, se arată într-o declaraţie comună a parlamentarilor Cherecheş, Varga, Cupşa, Costin, Bodea, Boeriu (PNL), Ghilea şi Laza-Matiuţa (PDL). Mai cu seamă că funcţionarii orădeni din Regională au o vechime între 15 şi 30 de ani.
Responsabilitatea rezolvării acestei probleme stă în curtea PSD, iar marti parlamentarii Florian Bodog şi Ioan Sorin Roman au transmis că au discutat deja problema cu ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu. „Domnia sa a înţeles problema şi a dat un semnal pozitiv privind reanalizarea deciziei ANAF în sensul dorit de noi toţi bihorenii. Aşadar, după această întâlnire suntem optimişti că Direcţia Vamală va rămâne la Oradea. O decizie finală va fi luată şi comunicată în perioada următoare”, a transmis senatorul Bodog (PSD).
Citiți principiile noastre de moderare aici!