Nu este cazul autorului și al volumului lansat miercuri seara, în Grota Roșie din Cetate, de Ștefan Lazăr, „Antologie: partitura, ghiveciul și laurii”, carte apărută la Editura „Arca”. Autorul s-a bucurat la eveniment de prezența familiei, a prietenilor și a studenților de la Jurnalism.
„Gânduri” (2009), „Similitudini” (2013), „Circumvoluțiuni” (2016) și „Potpuriuri” (2018)”, Antologie: „partitura, ghiveciul și laurii – Partitura leacurilor sufletești” (2019). Sunt volumele semnate în ultimul deceniu de omul de formație cazonă și cu suflet de înger, Ștefan Lazăr.
Aceste volume în care apar aforisme – un gen cu totul aparte și care nu e la îndemâna oricui – s-au născut în urma lecturilor pe nerăsuflate, inițial neselective, ulterior selective, derulate pe parcursul unor decenii de autor. Este chiar mărturisirea lui Ștefan Lazăr, care a povestit că, obișnuit să aibă o activitate continuă încă din copilărie, în prima zi de pensie, într-o zi de 1 ianuarie, și-a luat, ca de obicei, geanta și sticluța de cafea să meargă la muncă.
A fost oprit de soție, care i-a reamintit noul statut de pensionar. Abia atunci a realizat că viața va avea un alt curs: „Am crezut că pică bolta cerească pe mine. Ce fac de acum încolo? Mă apuc de gătit, inventez rețete, mâncăruri, inventez rachete?”, a mărturisit autorul.
Și a ales să se apuce de scris, pornind de la însemnările păstrate într-o valiză. Și având un bagaj cultural solid.
Povestea vorbei
„Printre cele mai frumoase cărți citite în timpul școlii militare au fost «Proverbele Românilor» scrisă de I.C. Hințescu, iar toate acestea mi-au rămas întipărite foarte adânc în minte, și aproape nu a fost zi să nu le notez pe bilețele, pe hârtii de scrisori. Iar toate acestea mi-au rămas undeva, într-un geamantan, undeva într-un colț. A venit perioada în care am început să îi citesc pe marii înțelepți, marii gânditori din Biblie, dar și pe chinezi, care m-au întărit în convingerea că toate acestea se pot face cândva, cumva, într-un fel, neavând niciun fel de cunoștințe literare… A fost interesantă metamorfoza ideilor. Ele au fost așezate, zi sau noapte, într-o ordine desăvârșită de către o forță superioară.
Antologia de față trebuia să se nască, nimeni altcineva nu putea să o facă… Străduindu-mă ca prin puține cuvinte să obțin esența învățăturii așezate în apele limpezi ale iubirii de Dumnezeu și de oameni. Mirabila sămânță a încolțit într-un loc fertil. Sper că lecturarea acestei cărți vă va face să vă opriți adesea din citit și să vă judecați faptele voastre și ale altora… Toate acestea, pentru ca adevărul celor scrise să încânte omul, și prin ele veșnicia”, a spus autorul.
Despre impresionantul volum al lui Ștefan Lazăr au vorbit, așa cum remarca generalul Vasile Creț, cu elocință, scriitorul Mircea Bradu, din perspectiva spiritului iscoditor, doctorul în istorie Cristina Pușcaș și, cu șarm, publicistul Alina Popa.
Alături de Ștefan Lazăr, de la apariția primului volum și până acum, scriitorul Mircea Bradu a apreciat că „Antologie: partitura, ghiveciul și laurii” este „o antologie la intersecția maximă a gândirii”. Aceasta fiindcă aforismul, un enunț concis, expresiv și memorabil, care conține o cugetare, un gând adânc sau o părere cu privire la viață, cu aplicabilitate relativ generală, e extrem de greu de pus pe hârtie. Sens în care, așa cum spunea Păstorel Teodoreanu, invocat de Mircea Bradu, „nu am avut timp să scriu o epigramă, am scris un roman”.
Ceea ce scrie Ștefan Lazăr poate fi încadrat, așa cum sublinia Mircea Bradu, în categoria replicilor memorabile ca cea a lui Hamlet: „A fi sau a nu fi?”. Mircea Bradu a apreciat aforismele lui Ștefan Lazăr ca fiind „pilule de inteligență și sclipire filosofică”, născute în urma unei „străluminări ca un fulger care te străbate”.
Ca redactor al cărții, Mircea Bradu a spus că a intrat „ca într-un joc încrucișat, în care să găsesc adâncimea unei idei”. Și a și găsit. Volumul cuprinde peste 8.000 de aforisme. Adică peste 8.000 de idei memorabile, creație a unei singure minți luminate.
În cadrul evenimentului, cei prezenți s-au bucurat de momentele muzicale susținute de Lucian Maliţa și Alexandru Thurzó.
Citiți principiile noastre de moderare aici!