Că viața bate filmul o dovedește un angajat al Inspectoratului General de Aviație de la Ministerul Afacerilor Interne, care a dus la bun sfârșit o misiune cu totul specială.
Vineri, după cum JB&Bihon a relatat, la Oradea, a avut loc a șasea prelevare de organe, de la un profesor în moarte cerebrală. S-a prelevat și cordul, pentru care s-a cerut elicopter medical.
Pilotul Victor Hălmăgian, căpitan comandant de aeronavă, a venit împreună cu colegul lui comandor, Ciprian Rusu, de la Jibou, cu un elicopter, până pe heliportul de la Spitalul Județean. De aici a început lupta cu minutele.
Ceață. Pericol de givraj
Conform informațiilor meteo, elicopterul putea zbura fără riscuri de ceață după ora 10:00, dar, cum puțin după ora 9:00, cordul era deja prelevat și trebuia ca în maxim 4 ore să fie transplantat unui pacient de la Institutul Inimii din Târgu Mureș, s-a pornit la drum.
Misiunea pilotului Hălmăgian și a copilotului era să facă drumul până la Cluj și de aici până la Târgu-Mureș.
În județul Cluj vizibilitatea era deja mult redusă și pentru a nu risca viața lui, a copilotului și a încă două cadre medicale, cpt. Hălmăgian a decis, după discuții cu colegii lui de la comandă și din dispeceratul integrat, să aterizeze pe dealul Feleacului, cam la două mile nautice de sudul aeroportului din Cluj.
Până aici, nimic foarte impresionant, mai ales că, spune cpt. Hălmăgian, deseori se aterizează pe dealul Feleacului.
S-a stabilit așadar ca acolo să se efectueze joncțiunea cu o mașină de Ambulanță, care să preia ficatul prelevat, dar și cele două cadre medicale, acestea urmând apoi să ia o altă linie aeriană pentru a ajunge la spitalul din Fundeni.
Zis și făcut, pilotul a aterizat pe dealul Feleacului, a predat ficatul și medicii, iar apoi intenția era să se deplaseze până pe platforma Institutului Inimii de la Târgu-Mureș. Însă căpitanul Hălmăgian știa deja că nu va reuși să ajungă pe platforma Institutului fiindcă ceața era mult prea densă, era pericol chiar de givraj și mai mulți colegi din comandă i-au confirmat supozițiile.
În curtea bisericii dintr-un sat
Vremea s-a înrăutățit și mai mult pe drumul spre Târgu-Mureș. Așa că, ultimul loc stabilit să aterizeze în condiții de siguranță a fost la circa 3-4 minute de zbor de spital, adică la vreo 20 de minute distanță de parcurs cu o mașină. Se interesase și, în zona preconizată pentru aterizare, cea mai apropiată Ambulanță era cam la 20 de minute în spate, nu înspre spital.
Când caută un loc de aterizare, piloții au în vedere să fie un spațiu suficient, dar și aproape de un drum principal, astfel că cel mai bun loc în acest sens găsit de pilotul Hălmăgian a fost curtea bisericii dintr-un sat numit Mădăraș.
A aterizat cu bine și, după cum era de așteptat, mulți săteni au venit să vadă ce s-a întâmplat. Pilotul a relatat că era pregătit chiar să ia cutia în brațe și să meargă pe jos până la Institut însă oamenii i-au sărit în ajutor.
Comandorul Rusu a rămas la elicopter, iar cpt. Hălmăgian a luat cutia cu cordul și a plecat cu mașina unui sătean (VW Golf roșu) spre spital. “Săteanul era atât de dornic să ajute ca inima să fie la timp la spital că a mers cu viteză prea mare și l-am rugat să o reducă un pic, să fim în siguranță. Am ajuns cu bine. Îi mulțumesc”.
A avut grijă de cord până în fața sălii de operație
Pe tot parcursul drumului, cpt. Hălmăgian a fost în legătură cu medicii de la Institutul Inimii de la Târgu-Mureș. În întâmpinarea pilotului aflat în mașina săteanului de la Mădăraș a venit o autospecială de Ambulanță pentru transport pacienți. Era doar ambulanțierul în vehiculul sanitar, așa că pilotul Hălmăgian a decis să nu lase cutia cu cordul, mai ales că aceasta trebuia să nu fie mișcată din plan vertical.
La ora 10:50, pilotul a intrat în Institutul Inimii și, pentru că nu s-a întâlnit cu persoana de contact, poate pentru că spitalul avea mai multe intrări, a decis să nu piardă timp nici acum, a urcat patru etaje și a ajuns cu cutia în fața sălii de operație, unde deja pacientul de pe lista de așteptare era pregătit să primească inima bihoreanului prin transplant. Aici a predat cutia cu cordul unei asistente ieșită special din sala de operație.
Pilotul s-a deplasat apoi până la punctul aeronautic de la Târgu-Mureș, unde s-a întâlnit cu colegii, după care s-a întors la elicopter.
Cordul a fost transplantat cu succes unui pacient cu vârsta de circa 47 de ani.
A evitat tragedie aviatică, la fel ca cea din 2014
Pentru cititorii JB&Bihon, pilotul a declarat că nu i-a fost teamă, era pregătit, dar, în transportul aerian nu trebuie asumate unele riscuri ce pot fi evitate.
Căpitanul Hălmăgian a terminat Academia în 2013, iar din 2014 efectuează misiuni cu elicopter SMURD. Colegii l-au felicitat, spune pilotul, “așa cum ne felicităm de obicei noi între noi”.
Stăpânirea de sine, luarea deciziei optime în condiții de presiune maximă, comunicarea cu colegii de la comandă, din dispecerat și cu medicii de la Institutul Inimii de la Târgu-Mureș, a făcut ca zborul inimii condus de pilotul Hălmăgian să fie dus cu bine la capăt.
Amintim că la finele lui ianuarie 2014, o tragedie aviatică a avut loc în județul Cluj, tot din cauze meteo, soldat cu decese, dar și cu medici răniți.
Profesorul care a salvat 6 vieți, consilier al primarului de Săcueni
Trimite articolul
XAsa da! Felicitari <3
Unii ar spune, nimic ceva spectaculos. Toti care au participat la aceasta operatiune sunt niste oameni de mare isprava, niste eroi, inclusiv cetateanul care a ajutat cu masina proprie la pretiosul transport.
Am sa-mi pesmit sa aduc laude tuturor celor de la SMURD, s-au adunat acolo in jurul mentorului lor numai oameni de mare curaj, noblete si isprava, specialisti, de la medici, piloti pana la ultimul voluntar, numai unul si unul si sper sa nu ma fi inselat.
Frumoasa misiune dusa pana la final !! Felicitari !!
Cer senin si zbor lin !
DEMN DE ADMIRATIE SI RESPECT !
Acestia sunt oamenii care merita pensii speciale.
-
Da ! Bine graiesti! Ei sant intr-e adevar oameni speciali ! nu grefierii si politrucii draqului care au dus Romania la ”sapa de lemn” in 3 decenii !!!
Cer senin si zbor lin! Extraordinar
Ne mandrim cu Sebisanul nostru..Victor Halmagean, meriti sa fii Primarul Nostru!!!
-
Si pe buna dreptate va mandriti! Felicitari dlui capitan Halmagian (ai carui stramosi, dupa nume sunt din Halmagiu, tot de la dvs din judet).
Acestea sunt știrile „bombă“ de care avem nevoie , nu tâmpeniile prezentate de aproape toate televiziunile . Bravo celor care au dus la bun sfârșit misiunea .
La cate accidente sunt create pe DN76,79 şi E60, trebuie umplut cu elicoptere Aeroportul Artã Nouã, Viaţã Nouã.
In acelaşi scop de viaţã douã, artã vouã, tot pe aeroportul poc nou, artã bou, lãngã accidentele zonei spitalopolitane, o divizie de drone medicale ar putea servi cu succes arta bouã, viaţa plouã.
felicitari si sanatate pacientului
felicitari
Felicitari, Victor Halmagian !! Noi, sebisenii, suntem mandri de tine !Meriti sa fii avansat la exceptional ! Mult succes !
Facand abstractie de presupusele fapte, “autoarea”, presupuda jusrnalista ar trebui macar sa isi verifice relatarea. La inceput au recoltat o inima, apoi un ficat? Apoi au aterizat intr-un sat care exista ori in judetul Bihor, ori in judetul Ciuc…. deloc aproape de Targu Mures….
-
Academician G. Moisil a zis:”Nici o lege a acestei tari nu-ti interzice sa fii imbecil”Spre informarea lui wtf, Madaras este o localitate din jud. Mures situata la 24 km de Tg. Mures. Cata rautate analfabetism functional la acest wtf.O batranica ziceao vorba inteleapta:”Doamne cata rautate este in lume….ma mir ca dimineata se mai face…. ZIUA.
Felicitari, Victor. Dumnezeu sa te binecuvinteze. Verisoara Zina ar fi mandra de tine. Aschia nu sare departe de trunchi.