Pilonul II al pensiilor private obligatorii este profitabil peste tot în lume. Potrivit studiilor realizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi Federaţia Internaţională a Administratorilor de Fonduri de Pensii (FIAP), sistemele de pensii private obligatorii au înregistrat de la lansare şi până în prezent performanţe investiţionale mult peste rata inflaţiei. „Trebuie specificat că nici un sistem de pensii privat nu a fost obligat prin lege să garanteze depăşirea inflaţiei”, a precizat Mihai Bobocea, secretarul Asociaţiei pentru Pensiile Private din România (APAPR).
Analize
Satistica OECD arată că pe perioade de timp rezonabile, randamentul mediu anualizat pentru fiecare dintre aceste sisteme s-a situat mult peste rata inflaţiei, cu performanţe situate între 0,5 şi 8,8%.
Cercetarea a fost efectuată pe sistemele de pensii private obligatorii (Pilonul II) implementate în diferite state, după modelul recomandat de Banca Mondială. Analiza a luat în calcul întreaga perioadă de la lansare şi până în prezent (între şase ani în Republica Dominicană şi 28 de ani în Chile).
Cel mai mic randament mediu anual peste inflaţie a Pilonului II l-a dat sistemul din Ungaria (cu o vechime de 11 ani), de 0,47%. Pilonul II din Croaţia, cu o vechime de şapte ani a dat un randament de 0,82%, iar cel din Polonia – vechi de zece ani, un randament de 6%. Cel mai mare randament l-a dat Pilonul II din Chile – 8,79%, urmat de cel din Peru – 7,98% şi cel din El Salvador – 7,20%.
Pilonul II din România, cel mai tânăr, la un an de la lansare, a dat dat un randament de 6,18%. „Dintre toate cele 13 state analizate, Pilonul II din România oferă deja cele mai multe garanţii privind randamentele fondurilor de pensii private (garanţia contribuţiilor nete şi garanţia minimă relativă la piaţă care nu permite nici unui fond să aibă performanţe mai mici decât piaţa)”, a subliniat Mihai Bobocea.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!