Un nou șantier central ar putea începe cât de curând, dar influența sa asupra traficului rutier nu ar fi prea însemnată. Primăria a semnat, la finalul lunii trecute, contractul pentru proiectarea și execuția lucrării „Pietonalizare zona Libertății din Municipiul Oradea”, investiție finanțată în baza proiectelor europene de creștere a spațiilor pietonale în centrul orașului.
Aceasta a fost a doua încercare de atribuire a contractului, la prima licitație nu a fost depusă nicio ofertă. De altfel, și în cazul acestei licitații, a fost depusă o unică ofertă. De altfel, este prima dintre lucrările de pavare cu porfir ale spațiilor pietonale din Oradea care nu se face sub antreprenoriatul firmei Gavella Com SRL – cea care a făcut Piața Unirii și are în execuție Piața Ferdinand și pietonalizarea străzii Aurel Lazăr. Liderul asocierii câștigătoare este Flodor Transcom SRL iar partener e aceeași firmă italiană furnizoare de piatră cubică – Porfido ed Arte Consortio Stabile, din Trento.
Valoarea contractului este de 9,3 milioane lei fără TVA, din care 183.000 lei este partea de proiectare. Contractul prevede 45 de zile pentru proiectare și maximum 12 luni pentru execuție.
Cât de curând
Viceprimarul Mircea Mălan spune că lucrarea ar putea să înceapă înainte de finalul acestui an. „Au terminat proiectul tehnic și sunt în faza ultimelor modificări pentru a obține autorizația de construire. Dacă vremea permite, începem anul acesta. Ideea este să folosim cât mai bine timpul pe care îl avem la dispoziție ca să închidem, pe cât posibil, lucrările centrale care pot fi închise”, spune el.
De altfel, străzile afectate de această lucrare nu sunt neapărat esențiale pentru traficul rutier din zona centrală – atât strada Pictor N. Grigorescu cât și strada Libertății, până la intersecția cu Iosif Vulcan, servesc, și azi, ca parcare cu acces auto pentru riverani și cei care au treabă în zonă.
Cu punerea
Proiectul prevede desființarea tuturor parcărilor și a carosabilului pe str. Libertății, şi pietonalizarea integrală a străzii între Piața Ferdinand și strada Iosif Vulcan, prin pavare cu piatră porfir. Vor fi păstraţi copacii existenți și integraţi în zona pietonală iar pe partea dreaptă, în zona taluzului spre albia Crișului Repede, se va amenaja un zid de sprijin în vederea stabilizării acestuia precum și pentru a se realiza o zonă pe care pietonii să se poată așeza.
În ceea ce privește strada Iosif Vulcan, proiectul prevede, de asemenea, desființarea tuturor parcărilor, o intrare la viitoarea parcare de la nr. 12, un sens giratoriu în intersecția cu strada Libertatii și trotuare stânga-dreapta denivelate, pavate cu piatră porfir. Pe strada Nicolae Grigorescu proiectul prevede desființarea carosabilului, pietonalizarea integrală a străzii între Piața Ferdinand și strada Libertății, precum și pavaj din piatră porfir.
Cu săpături
Din punct de vedere tehnic, proiectul este similar celui de pe Vasile Alecsandri sau Aurel Lazăr. În prealabil, clădirile de pe această stradă vor fi alimentate cu căldură prin module termice și se va înlocui sistemul de canalizare.
Proiectul prevede sistem de iluminat cu LED iar mobilierul urban ar urma să fie după modelul celui din Piața Ferdinand. Nu se propun zone verzi noi, însă se păstrează cele existente. La capătul străzii spre Iosif Vulcan ar urma să fie amenajat un sens giratoriu.
Trimite articolul
XAlta firma de casa a PNL
iar desfiinteaza sute de locuri de parcare, apoi face parcari supra sau subterane, iar per total nr de locuri de parcare e tot ala, degeaba se lauda ca a facut nu stiu cate locuri noi de parcare daca elimina alte locuri, cum ar fi pe alecsandri, libertatii, aurel lazar si alte locuri
Daca prin anii 2009 s-a terminat schimbarea in totalitate a canalizarii, si distributiei de apa rece pe strada Libertatii, dupa nici 10 ani este chiar necesara refacerea lucrarii?(lucrarea a fost facuta de Keviep) .
Nu ar fii mai intelept amenajarea malului pe acea portiune , portiune care este si folosita si cea mai frumoasa din centrul orasului.
Sigur este nevoie de schimbare canalizare pe str. Libertatii?
Agenda 21. Si cu masiniile ce va fi?
Sper să nu dureze o veșnicie ca Alecsandri, nu mai zic de Ferdinand sau Lazăr.
Intrebare pentru edili,–dupa ce se va reabilita hotelul “Crisul Repede” unde vor fi dispuse locurilr de parcare obligatorii prin lege aferente unui hotel? Ma refer la parcare pentru autovehicule personále si autocare.Conform legii azi nu poti deschide nici macar un butic daca nu dispui de locurile de parcare stabilite in functie de marimea spatiului.Sunt curios ce explicatii gaseste “staful” primariei.
Mi-e groaza de executia zidului de sprijin, a carui utilitate e discutabila, dealtfel. Fixarea realizata de bolovanii existenti a rezistat fara absolut nici o problema in conditiile traficului auto si a greutatii masinilor parcate, inclusiv in timpul inundatiilor din 1970, 1975, 1977, 1981 (cea care a maturat podul Decebal). Acuma, cand vor circula numai pietoni, trebuie zid… De fiecare data cand priceputii astia au organizat un santier pe malul Crisului au distrus toti copacii. Parca-i si vad ridicand din umeri, cu scuza ca a fost nevoie de acces pt. utilaje, iar copacii stateau in cale. Si, delatfel, copacii nici nu erau foarte stabil fixati in sol… Unii au peste suta de ani. Vine un dement si-i taie in cateva minute.
Am 52 de ani si bunicii mei locuiau pe str.Nicolae Grigorescu. Practic am copilarit printre acesti copaci care confera farmec poate celei mai frumoase zone din Oradea. Dar Carmaciul e oricand gata sa mai distruga un colt din orasul nostru. Al lui oricum nu e…
Asta este reprezentanta a firmei Abed Nego ???
Dacã nu este gata depozitul auto de pe Criş, unde sã parcheze contribuabilii?
Pe vremi poluante erau care cu cai.
Avem unul dintre cele mai frumoase orase din estul Europei si asta si cu ajutorul tuturor celor implicati in lucrarile necesare unui oraș in plină dezvoltare iar noi ne lamentăm si criticăm mereu. Orice decizie se ia sigur că vor fi si nemulțumiți dar asta se întâmplă peste tot. Cei care sunteți doar cu critica dar cu participarea nu, nici la a lua un gunoi de jos si pus la cos că de selecția gunoaielor nu se pune problema sau cel putin de a nu arunca nimic pe jos, ar trebui să mai mergeți si prin alte orașe din țară și la întoarcere o să vă mai calmati cu criticile.
Tot ce este util se plãteşte repede.
Pun pariu ca vor taia toti copacii. Exact asa au promis si pe partea cu primaria si tot i-au taiat. Demult vroia sa taie partea aia acum au motivul
STIMABILUL POATE A PICAT DIN COPAC IN COPILARIE,MOTIVUL CA NU VREA COPACI NUMAI BETON.
Grigorescu – mare pictor, adevărat, Alecsandri – mare poet (și mason), adevărat, dar ce merite locale au cei doi (și mult prea mulți alți alogeni asemenea lor) de-ați botezat spații publice chiar în buricul târgului cu numele lor? Criteriile de atribuire a denumirilor de spații publice dintr-un oraș ar trebui să fie clare: prioritate pentru cei născuți în localitate și pentru cei care au avut contribuții pozitive în dezvoltatea orașului, în viața comunității locale (Gojdu, Vulcan, etc.). Altfel nu faci nicio deosebire între politicile actuale și cele de tristă amintire gen Cântarea Ro… Iar după ce s-au epuizat TOATE aceste nume de personalități locale, ar putea fi vorba și de alții. E loc destul prin noile cartiere construite în ultimii 60 de ani.