În 14 august expiră termenul de depunere a ofertelor în licitația pentru atribuirea salubrizării Oradiei. Contractul se atribuie pe opt ani, miza finală fiind de aproximativ 481 milioane de lei – la 149 milioane e estimată salubrizarea stradală, la 39 deszăpezirea și la 293 milioane, salubrizarea menajeră.
Viceprimarul Birta Florin a punctat principalele modificări prinse în caietul de sarcini al salubrizării. Astfel, colectarea pe trei fracții va deveni regulă pentru întreg orașul. Decizia vine după experimentul condus de Primărie și RER Vest, prin care 126 de asociaţii, adică circa 6.440 de apartamente, respectiv 12.000 de cetățeni au fost incluși într-un program de selectare a gunoiului biodegradabil separat de cel care se depune pe haldă și de cel reciclabil.
Deșeul biodegradabil, care este mult și foarte greu ca tonaj, nu mai este depus pe haldă ci e transformat în compost și apoi valorificat. În acest fel, se reduce cantitatea depusă pe haldă, deziderat impus de normativele europene în vigoare.
Practic, acest gunoi constă din resturi alimentare crude, fierte sau prăjite, carne, pește, oase, ouă, legume și fructe, pâine, biscuiți, zaț de cafea și pliculețe de ceai, prosoape și șervețele de hârtie folosite.
În patrulă
O altă noutate care ar trebui să producă efecte vizibile cu ochiul liber este introducerea în programul de salubrizare stradală a unor zone care trebuie patrulate permanent de salubrizatorii urbei. Acestea sunt Piața Unirii, pasajul Vulturul Negru, Piața Regele Ferdinand I, str. Vasile Alecsandri, str. Republicii pietonal, Piațeta magazin Crișul – str. Republicii, str. Aurel Lazăr, str. Libertății, căi rutiere și pietonale exterioare Cetății Oradea. Programul orar de execuție a operațiunii va fi între orele 8:00 și 22:00.
Abia după încheierea contractului nou de concesiune și după introducerea colectării generalizate pe trei fracții, „Primăria și operatorul serviciului public de salubrizare va stabili metodele de implementare pentru instrumentul economic „plătește pentru cât arunci”, în conformitate cu OUG nr.74/2018 sau alte acte normative în vigoare”, transmite vicele.
RER Vest
Până în ianuarie 2020, când expiră contractul, operator de salubritate în Oradea rămâne RER Vest SA. Firma a preluat contractul în 22 ianuarie 2008, pentru opt ani. „Conform legislației în vigoare, acest contract a fost prelungit cu încă patru ani, în baza unor investiții făcute de către firma de salubritate: 550 de incinte pentru colectarea deșeurilor menajere, plus construcția a două puncte de colectare selectivă a deșeurilor (în zona străzii Thurzo Sandor și cel care se va construi în zona străzii Uzinelor)”, precizează viceprimarul Birta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!