Piața Ferdinand, străzile Pictor Nicolae Grigorescu, Libertății și Aurel Lazăr și promenada de pe malul stâng al Crișului Repede, de lângă Primărie, urmează să intre în execuție abia în primăvara viitoare. Lucrările sunt acum în diverse stadii de achiziţie sau de proiectare și, în paralel, se avansează cu birocrația pentru atragerea finanțării europene.
Din cauza presiunii mari pentru absorbția de fonduri europene la nivel național, a apărut inclusiv posibilitatea acordării de avansuri bănești de până la 30%, a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Proiectul e denumit „Crearea unor trasee pietonale și îmbunătățirea transportului public de persoane în zona centrală a Municipiului Oradea” și conține, pe lângă lucrările de pietonalizare, și construrea Podului Centenarului. Valoarea sa totală este de peste 70,4 milioane de lei.
Competiție pe bani
Proiectele referitoare la pietonalizarea celor patru zone și la amenajarea promenadei au fost actualizate ieri, în cadrul ședinței de îndată a Consiliului Local, cu unanimitate de voturi.
„Proiectul a fost depus pe zona de proiectare prin POR, unde există o competiţie pe bani alocaţi. Contează fiecare moment, deci. Proiectul a intrat în precontractare. După aprobarea în Consiliul Local, va fi trimis finanţatorului, pentru a ajunge la semnarea contractului de finanţare”, le-a explicat directorul Marius Moș consilierilor locali, înainte de ședința de marți.
Conform viceprimarului Mălan, deși e vorba de lucrări mari, bănoase, firmele nu se înghesuie la licitații. La primul termen al licitației pentru pietonala Grigorescu – Libertății nu s-a prezentat nimeni, iar pentru celelalte lucrări a depus oferte doar Drumuri Orășenești SA.
Licitația pentru strada Libertății se va relua până la finalul acestei luni.
Astfel, în contextul presiunii mari pentru creșterea absorbției de fonduri, deși promenada e abia în fază de proiectare, Municipalitatea a primit permisiunea să dea avansul de 30%. Ca urmare, s-a convenit cu constructorul să se facă procedurile pentru achiziţia materialelor necesare – piatră porfir și granit, pe care Municipalitatea le va recepționa pentru a putea face, apoi, deconturile la finanțator.
Citiți principiile noastre de moderare aici!