Pieţele orădene abundă de produse de sezon. Comercianţii se plâng însă că nu prea sunt clienţi, iar clienţii că produsele sunt prea scumpe. „De abia dacă reuşim să supravieţuim. Vânzările sunt foarte slabe. Nu are lumea bani. Dacă am ajuns să vindem doi morcovi la o persoană vă daţi seama”, spune o vânzătoare din Piaţa Nufărul.
Preţuri şi preţuri
Preţurile diferă însă de la o piaţă la alta. Am ales câteva dintre cele mai căutate legume şi fructe în această perioadă a anului. Astfel, dacă în Piaţa Nufărul vişinele şi cireşele se vând cu 4,5 – 5 lei kilogramul, în Piaţa Cetate preţul coboară simţitor. Un kilogram de cireşe poate fi cumpărat din această piaţă şi cu 3,5 lei, iar vişinele coboară chiar la 2,5 lei kilogramul. Cocăzele roşii şi agrişele costă în Nufărul 7 lei kilogramul.
Unele dintre cele mai căutate legume din această perioadă, roşiile, costă în Pieţele Nufărul şi Decebal 4 – 5 lei kilogramul. Acelaşi produs se vinde în Piaţa Cetate cu 3,5 – 4 lei kilogramul. Căpşunii cei mai scumpi se găsesc tot în Pieţele Nufărul şi Decebal: 7 – 8 lei/kilogram.
Fasolea verde costă între 5 şi 6 lei kilogramul, iar ardeii 4,5 – 5 lei kilogramul. Pentru cine vrea cartofi noi, are de ales între cei albi şi cei roşii, primii costând 2 lei kilogramul, iar ceilalţi 2,5 lei, la Piaţa Cetate.
Pepenele verde şi galben şi-a făcut şi el simţită prezenţa în pieţe, deocamdată de import. În Piaţa Cetate şi Rogerius kilogramul de pepene galben se vinde cu 6 lei, iar cel de pepene verde cu 5 lei. Piersicile costă 4 lei, iar caisele şase lei.
Preţurile sunt însă mai mult sau mai puţin negociabile, în funcţie de disponibilitatea comerciantului şi abilitatea cumpărătorului.
Mentalităţi
Majoritatea cumpărătorilor sunt însă nemulţumiţi de preţurile practicate. „Este neobişnuit ceea ce se întâmplă în pieţele noastre. Comercianţii cer prea mult comparativ cu veniturile românilor şi nu se negociază aproape nimic. Eu am călătorit şi muncit în patru ţări europene şi pot să spun că preţurile de la noi sunt chiar mai mari decât acolo”, ne-a precizat Vereş Karol, un orădean care-şi făcea cumpărăturile în Piaţa Cetate. Omul ne-a explicat că în Italia, Germania, Ungaria sau Austria, când produsele sunt aproape de expirare se fac promoţii. „Poţi să cumperi cinci kilograme de banane sau alte produse, la preţ de un kilogram. La noi, aşteaptă să se strice pe ei”, conchide orădeanul.
Mai mult, acesta este de părere că la acestea contribuie şi mentalitatea românilor. „În Germania producătorii şi vânzătorii se mulţumesc cu mai puţin. La noi vor să facă banii dintr-odată. Îi vezi pe toţi cultivatorii de castraveţi sau roşii cu jeepuri”, zice Vereş Karol.
Unii cumpărători caută să cumpere produse româneşti, chiar dacă sunt mai scumpe şi mai greu de găsit. „Caut de mai multă vreme să cumpăr morcovi româneşti, dar nu prea găsesc. Doar turceşti, umflaţi cu chimicale. Pentru un kilogram de roşii româneşti dau chiar şi 6 lei, deşi kilogramul la celelalte roşii este de 3,5 lei”, ne-a declarat G. Crăciun, unul dintre pensionarii orădeni care cunoaşte pieţele oraşului ca pe propriul buzunar.
Acesta ne-a făcut şi un clasament al pieţelor în funcţie de preţurile practicate. „Cea mai scumpă piaţă este Decebal, dar şi Ioşia. Urmează Rogerius şi Nufărul. Piaţa Mare este cea mai ieftină, dar şi aici s-au mai ajustat preţurile în funcţie de celelalte pieţe”, susţine Crăciun.
Dar, cel mai bine, orădenii se pot convinge singuri de preţurile din pieţe, pe propriul buzunar.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!