„La oracion del torero” al lui Joaquín Turina, „Concert pentru vibrafon şi orchestră de cameră” (E. Sejourne) şi suita „Cavalerul rozelor” sunt cele trei piese cu care conducerea instituţiei de cultură speră să determine publicul meloman să ajungă în această seară în sala de concerte a Filarmonicii din Oradea.
La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Janko Zsolt, iar cap de afiş este percuţionistul Orchestrei Naţionale Radio, Alexandru Anastasiu.
Program bogat
Concertul va debuta cu compoziţia spaniolă „La oracion del torero”. Janko Zsolt îi asigură pe invitaţii la concert că vor simţi chiar de la a zecea măsură că temele piesei sunt inspirate din folclorul spaniol.
„Piesa este încercată de două sentimente: muzica toreadorului din arenă şi rugăciunea. Dar nu se suprapun. Piesa a mai fost cântată în anul 2012 la Oradea, cu Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Oradea, formată din tinerii membrii ai Orchestrei Mari”, a spus Janko Zsolt.
A doua piesă din concert va fi cântată la vibrafon, în primă audiţie pentru Oradea. Şi această lucrare este structurată în două părţi, după cum a dezvăluit solistul invitat, Alexandru Anastasiu: prima, concertul pentru mâna stângă, a cărei cadenţă va fi încheiată cu o improvizaţie, iar a doua parte va oferi publicului o diversitate de stări sufleteşti.
„A doua parte începe energic şi agresiv şi continuă cu un joc între orchestră şi solist. Va fi un concert foarte bogat. Publicul reacţionează foarte bine la vibrafon pentru că este un instrument cu o sonoritate aparte. Vibrafonul a fost inventat de afro-americani şi rapid a fost preluat de toate genurile muzicale. Din 1937 a fost introdus şi în orchestră, iar mai apoi şi în muzica de cameră. Între anii 1947 – 2001, spre exemplu, au fost scrise 32 de concerte pentru vibrafon, iar din 2001 numărul lor s-a dublat. Pentru mine, vibrafonul este cel mai expresiv din categoria instrumentelor cu taste”, a mai adăugat Alexandru Anastasiu.
Carte de vizită:
Alexandru Anastasiu s-a născut la Ploieşti, la 20 ianuarie 1979. Până la vârsta de 13 ani a studiat pianul, după care a fost atras de magia şi spectaculozitatea instrumentelor de percuţie. Un an mai târziu a cântat ca solist pe scena Filarmonicii din Ploieşti. În perioada studenţiei (la Universitatea Naţională de Muzică), Anastasiu a descoperit muzicalitatea şi profunzimea instrumentelor de percuţie cu taste, vibrafonul devenind marea sa pasiune. Pe vremea când a fost studentul profesorului Alexandru Matei, tânărul a început o serie de colaborări cu Filarmonica din Giurgiu, Opera Naţională Română şi Orchestra de Cameră Radio. Din anul 2000 a început colaborarea cu Orchestra Naţională Radio, al cărei membru permanent este din 2003. Totodată, Alexandru Anastasiu a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale şi a câştigat bursa Yamaha în anul 2001, respectiv locul III la prima ediţie a Concursul Naţional de Percuţie Solo. Este important de menţionat că, la două ediţii a concursului internaţional de vibrafon de la Clermont – Ferrand, Alexandru Anastasiu a ajuns în a doua etapă. Cariera sa muzicală merge pe trei coordonate: muzica clasică (membru al Orchestrei Naţionale Radio), muzica jazz (colaborări cu Marius Popp Band, Andreea Pauţa Band, Nicolas Simion and „TheWild Dogs) şi muzică experimentală (fuziune între muzica de cluj cu DJ şi jazz).
Citiți principiile noastre de moderare aici!