În şapte dintre sălile etajului şi în trei încăperi de la parterul Corpului I, din Cetatea Oradea, s-au identificat picture murale decorative, realizate cu şablonul. Specialiştii spun că ar fi fost executate undeva pe la jumătatea secolului al XIX-lea. În unele cazuri au fost surprinse straturi succesive decorate cu benzi şi cu motive florale şi geometrice repetitive.
Specialiştii istorici de artă şi pictori restauratori afirmă că stilistic, aceste decoraţii provin din perioada eclectică (acest stil fiind identificat mai degrabă în arhitectură). În această perioadă s-a operat atât cu elementele clasicizante preluate din arhitectura şi pictura antică, cât şi cu elementele gotice, baroce. De aceea, stilul eclectic a reprezentat, de fapt, un amalgam de elemente decorative. Sfârşitul acestui tip de decoraţii este adus doar de sfârşitul sec. XIX, prin apariţia stilului „Art Noveau”.
Doar în Cetate
Apariţia în masă a acestui tip de decoraţii se poate asocia cu apariţia şcolilor de meserii destinate pentru zugravi. Acest tip de decoraţii se putea întâlni atât în case de locuit din oraşele mari cât şi la clădiri publice. Din nefericire pentru Oradea şi judeţul Bihor, ele nu s-au păstrat decât în Cetatea Oradea, în Corpul I, viitorul Consorţiu Cultural, susţin specialiştii. Tot ei sunt cei care insistă asupra faptului că o cercetare exhaustivă pe acest domeniu şi pe clădirile monument istoric şi/sau de arhitectură, în judeţul Bihor nu s-a făcut. Aceste informaţii ne-au fost transmise de Dumitru Sim – managerul proiectului de reabilitare a Cetăţii Oradea, finanţat prin fonduri europene.
„Pictorii restauratori au efectuat decaparea zonelor degradate, decaparea graduală sau parțială a unor straturi moderne pentru a pune în valoare stratul istoric. Urmează ca în scurt timp să se purceadă la curăţarea decoraţiei pictate şi reconstrucţia picturii decorative, punerea în valoare a picturiilor murale din bolta sălilor prin conservarea picturii existente şi integrarea cromatică (retuşarea) a acesteia. Pentru a mări impactul restaurativ şi artistic se va efectua şi reconstrucţia cornişei decorative de sub bolta încăperilor unde aceasta s-a păstrat fragmentar”, se mai arată într-un comunicatul transmis de municipalitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!