Pe un perete de 660 de metri patraţi aflat în parcarea de lângă Parul Brătianu, patru artişti plastici locali vor realiza o pictură murală cu tema „Dream Big” care te va îndemna să îndrăzneşti să ai vise mari. Roxie Netea (alias Rox Your Senses), Cristian Sabău, George Hociung (alias G.H. Arts) și Ervin R vor picta până la sfârşitul lunii noiembrie sub privirile curioşilor, folosindu-se de scări şi schele de patru metri înălţime.
[eadvert]
Proiectul, finanţat din programul de bugetare participativă, se adresează „tuturor grupurilor de vârstă și își propune să închege comunitatea locală prin a-i oferi un spațiu de contemplare și de relaxare prin vizual”, care prin explozia de culoare va reuşi să îmbunătățească starea de spirit a celor care trec în zonă. De asemenea, muralul „va revitaliza printr-un model de regenerare urbană, un loc gri şi anost, un non- spațiu devenind astfel un spațiu valoros”, se precizează în proiectul coordonat de artista Roxana Netea, care nu este la primul proiect de acest gen. Ea a mai coordonat proiectul „Mozaic citadin”, pictura de pe trotuarul din Parcul Libertăţii, pictura murală din Parcul Petofi realizată la Street Delivery Oradea sau cea de pe peretele de la Moszkva, proiecte în urma cărora a putut constata interacţiunea cu comunitatea locală, publicul demonstrând că este avid de astfel de manifestări artistice stradale.
Pictura va reprezenta doi copii suflând baloane de săpun care se împrăștie apoi armonios pe suprafața muralului. Baloanele de săpun reprezintă metaforic punți în spațiu și timp care oferă celor ce le privesc o călătorie în lumea imaginară a acestor copii, mizând şi pe simbioza om-natură. Din universul ludic al copilăriei se vor desprinde teme precum iubirea, joaca, cultura, și natura, menite să ne ducă spre o lume mai bună în care cuvintele cheie sunt: optimism, prospețime, reverie și culoare. Proiectul, spun artiştii, este pratic o invitaţie către privitor de a redescoperi copilul interior, de a trezi amintiri şi vise proprii.
Tehnicile utilizate și materialele de calitate superioară (lavabile exterioare și spray-uri) asigură durabilitatea și rezistența muralului de mari dimensiuni. Conceptul este unul unitar dar care pune în valoare talentul unic al fiecărui artist, cromatica bogată, vie, saturată, întregind caracterul ludic al elementelor muralului. De altfel, coordonatoarea proiectului Roxana Netea mizează nu doar pe experienţa sa în arta stradală ci şi pe echipa sa, formată din artiști locali cu experiență în domeniul muralelor și graffiti. Pasiunea lor pentru frumos şi dorinţa de a da zonelor gri, anoste ale oraşului o pată optimistă de culoare, este şi un experiment social prin care privitorii sunt „agăţaţi” pentru o clipă de un spaţiu în care aceşti oameni creativi şi-au pus amprenta mizând pe un moment de reverie şi de repaus din goana zilnică a fiecăruia.
Acest proiect, născut dintr-o colaborare fructuoasă între Asociația D’Art și APTOR, constituie un preambul la o serie de evenimente pentru anul viitor în care artiştii coordonaţi de Roxana Netea doresc să deruleze o primă ediție de Festival De Artă Stradală în Oradea, care să cuprindă la final un traseu turistic de murale în oraș. „Această acțiune se înscrie într-un model de mobilizare a unor artiști locali, voluntari și alți susținători care nu doar visează cu ochii deschiși la o lume mai bună dar se implică activ în realizarea acestui vis frumos colorat”, precizează echipa de artişti.
La finalul lunii noiembrie, când muralul va fi gata, va avea loc un eveniment de inaugurare marcat de organizarea unor workshop-uri de inițiere în arta stradală pentru tineri, artist talk-uri și muzică asigurată de prezența unu DJ local.
Trimite articolul
XFoarte frumos!!!
‘Parul Bratianu’ cam pe unde vine in Oradea? Iar cat despre ‘aliasii’ ăstia, n-a auzit nimeni nici de numele lor dar ei se cred mari vedete.