În paralel cu proiectul de artă stradală „Dream Big” din parcarea Brătianu, o altă murală va transforma griurile în culori vii. Pentru că anul trecut orașul a fost desemnat Capitala Art Nouveau și se încadrează într-un circuit cultural al unei rețele Secession din Europa, parcarea Tudor Vladimirescu va prinde viaţă prin proiectul „Anotimpurile Art Nouveau” care va fi realizat de artistul plastic timişorean Flaviu Roua (alias Jones), sub coordonarea, la fel ca murala „Dream Big”, a artistei Roxana Netea.
[eadvert]
Pe lângă elementele decorative Secession specifice cladirilor din Oradea, o altă sursă de inspirație majoră pentru mural o reprezintă opera pictorului ceh Alphonse Mucha, ale cărui lucrări artistice prezintă femei tinere și frumoase, cu costumații vaporoase înconjurate de flori luxuriante care uneori formează halouri în spatele capului lor.
„Precum notele acustice ale celebrului compozitor Vivaldi, în plan vizual se va face trecerea de la un anotimp la altul prin elementele sugestive ( iarna – zăpadă, toamna – frunze ruginii, vara – floarea soarelui , primăvara -fluturi, muguri fragezi de cireș roz etc). Trăsăturile delicate ale acestor femei tinere, cu atitudine, reprezintă alegorii despre frumusețea eternă, începuturile vieții și a irumperii primilor lăstari”, se precizează în proiect.
Pe o suprafaţă de 787 metri patraţi, muralul „Anotimpurile Art Nouveau” nu este doar o simplă lucrare artistică, ci reprezintă o frescă psihologică a sufletului uman, pictura întruchipând atât splendoarea Art Nouveau, cât și ciclicitatea anotimpurilor.
Sub mâna artistului Flaviu Roua, patru nimfe vor simboliza trecerea anotimpurilor și arhetipurile asociate lor. Figura Primăverii va fi înconjurată de motive florale suave și tonuri blânde, simbolizând arhetipul copilului şi sentimentul de reînnoire și naștere, cu crengi de copaci înmugurind și înflorind. Personajul Primăvara va coprespunde elementelor Palatul Apollo din Oradea.
Întruchiparea Verii vine cu tonalitățile calde, în care arhetipul eroului este viu, pasional și vibrant. Pictura, având elemente decorative ale Casei Darvas – La Roche, prezintă figura pasională și dinamică a verii, culorile florilor triumfând în mijlocul soarelui torid. Imaginea verii este un omagiul adus tinerilor ani ai vieții, atunci când avem curajul să ne confruntăm cu provocările și să căutăm sens și identitate, se precizează în proiect.
Odată cu Toamna apar nuanțele de chihlimbar și ocru ale muralului, tonuri mai sumbre însă elegante, care introduc în lumea înțelepciunii. Figura este acum mai contemplativă, înconjurată de frunze colorate care cad, formând ornamente caracteristice stilului Art Nouveau inspirate de Palatul Vulturul Negru. Este un omagiu adus înțelepciunii și introspecției, un timp de recunoaștere a trecerii timpului și pregătirii pentru un nou început.
Albastrul profund al Iernii va face introducerea în lumea enigmatică a arhetipului Umbrei, dar și al Morții și Renașterii. Zăpada și gheața, precum şi geometria în stil Art Nouveau inspirată din elementele Palatul Moskovitz, par să înglobeze și să protejeze acestă siluetă, sugerând ciclul etern de moarte și renaștere.
„Această lucrare monumentală este mai mult decât o interpretare vizuală a anotimpurilor; este o reprezentare a ciclului vieții umane, a luptelor interioare și a victoriilor personale. Ea oferă locuitorilor și vizitatorilor o șansă nu numai să se bucure de frumusețea vizuală a operei, ci și să reflecteze asupra profunzimii și complexității propriilor lor vieți. Prin tehnica sa, artistul reuşeşte să creeze o punte între lumea materială și cea spirituală, oferindu-ne o ocazie rară de auto-reflecție și contemplare în mijlocul vieții urbane din Oradea”, se menţionează în proiect.
Materialele alese pentru realizarea muralului vor fi de calitate superioară pentru a garanta păstrarea o perioadă îndelungată. Inaugurarea proiectului va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, eveniment marcat de organizarea unor workshop-uri de inițiere în arta stradală pentru tineri, artist talk-uri și muzică asigurată de prezența unui Dj local.
La fel ca şi „Dream Big”, proiectul „Anotimpurile Art Nouveau” s-a născut din colaborarea dintre Asociația D’Art și APTOR (Asociația Pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune/ Visit Oradea), ambele fiind finanțate prin programul de bugetare participativă 2002 şi având scopul de a aduce împreună toate grupele de vârstă ale comunității, oferind un spațiu dedicat contemplării și relaxării prin intermediul expresiei vizuale.
Pictura murală „Dream Big” va da viaţă peretelui de lângă parcul Brătianu
Trimite articolul
XFrumos, pentru mine dacă ar fi fost 4 personaje diferite cu păr diferit, vârstă diferită. Iarna să fie mai în vârstă păr grizonat mai plinuță toamna între două vârste brunetă, vara blondă și primăvara o adoleșcentă rebelă roșcată. În fine e doar o idee unui laic.
-
Ce frumos! Incredibil de frumos! De s-ar intampla asta in mai multe orase ale Romaniei! Mi-ar placea sa imi petrec timp in Oradea, pare un oras super civilizat!
Alta cretinatate pe banii oradenilor!
Deci tampenia asta e ceruta de norodul care inghite propaganda pemeo! Bine bai bravo, atata puteti!
-
Daca nu se face nimic artistic, nu e bine, ca-s numai betoane gri. Daca se face o statuie, un parc cu flori, o cladire mai frumoasa… iar nu e bine ca se risipesc banii.
Tu presupun ca ai vrea doar cutii gri, ca pe vremea comunista, asa-i?
-
Dacă ești născut după 89, îți recomand să vizionezi pe youtube un clip intitulat Oradea 1994 și dacă îți place ce vezi, nu te invidiez. Eu aveam 16 ani pe atunci și nu mi se părea ceva dezolant, era normalitatea pentru mine, acum în schimb mă întristează să revăd normalitatea de atunci. Mie nu mi-a plăcut în jurul anului 2000 reclama chicioasă Coca-Cola de la parcarea străzii Independenței. Vrei cumva să îl vezi live pe ecran uriaș pe Culiță Șterp în timp ce se droghează?
Ce privire fioaroasa are nenea pictorul de perete.
Arta nu inseamna a reproduce romantat niste imagini prestabilite, unde e libertatea artistului? Sunt convins ca vor avea succes, lumea neavand cultura esteticului. De fapt, spre asta ne indreptam, kitsch (prost gust).