Colaborează cu muzee de pictură naivă din Europa, lucrează la o enciclopedie mondială a pictorilor naivi. Este inginer de meserie, a terminat Geodezia, iar de ani buni lucrează la Consiliul Judeţean. A câştigat de două ori una dintre categoriile concursului American Art Award la care s-a înscris după ce a fost contactat de Thom Bierdz, actorul care l-a întruchipat pe Phillip Chancellor în soap-opera „Tânăr și Neliniștit” care i-a văzut lucrările și l-a invitat să participle la concursul pe care îl prezida. Visează să organizeze Romanian Art Award. Până atunci a inaugurat aseară, la Oradea, la Biblioteca Judeţeană, Salonul Naţional de Artă Naivă. Organizatori ai evenimentului sunt: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Biblioteca Judeţeană. În cadrul salonului sunt expuse 53 de lucrări semnate de 26 de pictori din: Timişoara, Roşia de Bihor, Bacău, Bocşa, Moldova Nouă, Bacău, Oradea, Bucureşti, Reşiţa, Brusturi-Arad, Brăila, Vaslui.
Picturalitate supremă
Impresionantă şi cu totul specială este pictura lui Vasile Popoviciu din Reşiţa, unul dintre expozanţii din cadrul salonului. În opinia lui Aurel Chiriac, lucrările lui Popoviciu sunt „picturalitate supremă”. Artistul s-a născut în urmă cu 45 de ani cu un handicap deosebit de sever – o întrerupere a măduvei spinării, handicap care l-a condamnat şi tintuit de la început într-un scaun cu rotile. Nu are mai mult de un metru înălţime, nu poate face nimic de unul singur şi chiar şi pentru a se muta de pe o parte pe alta are nevoie de ajutorul mamei sale care i-a fost mereu alaturi. Are mâinile contorsionate şi tot atâta putere cât un copil de un an şi jumătate
Îşi mută mâinile dintr-o poziţie în alta cu ajutorul dinţilor. Cu toate astea pictează dumnezeieşte şi lucrează pe calculator.
Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac a mărturisit că este uimit de lucrările lui Vasile Popoviciu, care se regăsesc în colecţii particulare sau la muzee din Europa si America.
Picturi de poveste prezentate în cadrul salonului sunt semnate şi de Petru Mihuţ. Are 87 de ani, a început să picteze la 40 de ani, a fost subinginer la Ocolul Silvic din Hălmagiu şi face parte din Şcoala de pictură naivă Brusturi, prima şcoală de pictură naivă din România înfiinţată de Ion Niță Nicodin. Petru Mihuț a început să picteze ajutându-l pe Ion Niță Nicodin să prepare culorile. Prima culoare, un galben a obţinut-o dintr-un gălbenuș de ou cu argilă.
Pictură cu mesaj
La deschiderea Salonului Naţional de Artă Naivă au fost prezenţi artişti, directorul Bibliotecii Judeţene Ligia Mirişan, preşedintele Consiliului Judeţean Cornel Popa, şeful CJPCT Bihor Mircea Jacan, şeful Culturii bihorene, Lucian Silaghi, inspectorul şi artistul Anca Popescu şi nu în ultimul rând Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. Acesta a profitat de prezenţa la eveniment a şefului Judeţului şi a solicitat sprijin din partea CJ Bihor pentru o tabără de creaţie destinată artiştilor naivi. Răspunsul a venit mai prompt decât se aştepta asistenţa: „Fixaţi locul şi data!” a spus Cornel Popa, hotărât să rezolve cererea pe loc. Aurel Chiriac a vorbit despre mesajele evidente ale lucrărilor expuse, dar a subliniat că acestea au şi „o parte nevăzută care ţine de interiorul creatorului”. În pictura naivă este vorba în primul rând despre sinceritate, dar şi despre bucurie, veselie, aşa cum sublinia doamna Ligia Mirişan care i-a invitat pe orădeni să vadă expoziţia şi să-şi ia astfel porţia de bunădispoziţie. „Lucrările sunt superbe, iar când spun asta mă refer atât la faptul că aceste creaţii sunt cât se poate de expresive, cât şi la ideile puse în valoare”, a concluzionat Aurel Chiriac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!