Departamentul de Franceză-Germană al Facultăţii de Litere din Oradea a răspuns apelului lansat de Institutul Francez din România de a marca luna francofoniei. Evenimentul a fost organizat simultan în 20 de oraşe din ţară. La Oradea, manifestarea a fost deschisă cu o prelegere despre francofonie, intitulată „Francofonia, între trecut şi prezent. Istoria francofoniei şi relevanţe de astăzi”, ţinută de conf. univ. dr. Floarea Mateoc. Au urmat apoi lectura haiku-urilor traduse de studenţi, dar şi ale celor compuse de ei, după care tinerii au ieşit în curtea Universităţii, unde, întinşi pe iarbă, au lecturat haiku-uri din volumul „Rafturi de linişte”, al poetului sălăjan Viorel Mureşan, şi au consumat croisante.
Schimb de idei
Creierul manifestării de la Oradea, lect. univ. dr. Daciana Vlad, spune că ideea de la care s-a pornit a fost dorinţa de a reuni tinerii francofoni români cu personalităţile din lumea diplomatică, instituţională şi de afaceri în vederea facilitării schimburilor de idei în ceea ce priveşte limba franceză, francofonia în România şi de a promova multilingvismul.
Momentul cheie al ediţiei din acest an a fost publicarea de haiku-uri în limba franceză pe reţelele de socializare. Picnicul poetic este rezultatul colaborării dintre membri Grupului Ambasadelor,
Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone (GADIF), Ambasada Franţei, Institutul Francez din România, lectoratele franceze, alianţele franceze, diverse centre francofone, liceele bilingve, bibliotecile francofone, catedrele de franceză.
„Evenimentul de astăzi este o iniţiativă a Institutului Francez din Bucureşti, la care am aderat benevol atât şcoli, cât şi universităţi. Tema centrală a francofoniei în acest an este «Francofonia este creativă», fiind propusă de instanţele franceze şi are ca scop ilustrarea limbii franceze prin creaţie, mai precis, crearea de poezii în formă fixă (Haiku). Evenimentul propus de noi este o dovadă că în această facultate limba franceză ocupă un loc onorabil. În facultatea noastră, avem un colectiv de profesori foarte motivaţi a căror dorinţă este de a menţine şi întări interesul pentru studiul limbii franceze”, a declarat conf. univ. dr. Floarea Mateoc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!