Angajaţilor Consiliului Județean și cei din structurile subordonate CJ le-a ajuns cuţitul la os. Consilierii județeni ai PNL sunt cei care ba au lipsit, ba au refuzat să voteze bugetul propus de Executivul UDMR-PSD-ALDE, având diferite obiecții, însă cea de fond a rămas aceeași – bani prea puțini către primarii liberali din Bihor.
Sindicaliștii ies la rampă
Faptul că nu au primit salariile pe luna martie decât în procent de 70% îi nemulţumeşte. Drept urmare, Sindicatul Familia din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor va picheta Consiliul Județean Bihor în data de 25 aprilie, între orele 10:30 – 13:00. Adică exact atunci când are loc şi şedinţa CJ Bihor.
Sindicaliştii spun că încasarea salariului în procent de doar 70% generază grave probleme sociale: nu pot asigura traiul zilnic al familiei, nu pot plăti utilităţile, nu pot achita ratele la bănci, ceea ce duce la penalităţi.
„Considerăm nejustificată neplata salariului, deoarece acest drept este garantat de legislaţia în vigoare. Fiecare salariat are dreptul la salariu pentru munca depusă. Motivele politice pentru care nu se votează bugetul sunt nejustificate şi imorale, deoarece produc suferinţă pentru sute de angajaţi şi pentru familiile acestora, mulţi dintre aceştia fiind unici întreţinători de familie”, transmite Ramona Lunca, liderul Sindicatului Familia.
Dacă nici în şedinţa de miercuri nu va fi aprobat bugetul, sindicaliştii anunţă că vor urma paşii legali în vederea obţinerii drepturilor garantate de lege.
Angajații pun presiune
Nu este singura acțiune pe care o pregătesc oamenii direct afectați de neadoptarea bugetului Consiliului Județean. Pe Facebook s-a constituit deja un grup de inițiativă, format din angajați ai CJ și ai structurilor din subordinea CJ, intitulat „Vom fi prezenți. Ott leszünk.” Aceștia își propun să fie prezenți la următoarea ședință a Consiliului Județean și să ceară, practic, votarea bugetului. Până luni, la ora 16:30, la acțiunea respectivă își anunțaseră 55 de participanți. „Este o acțiune a angajaților, de jos în sus”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Adrian Simon, chestionat pe această temă. Se remarcă faptul că marea majoritate a persoanelor care și-au anunțat participarea au nume cu rezonanță maghiară. Între acestea, consilerul local UDMR Peto Dalma și mai mulți angajați ai Teatrului maghiar Szigligeti, aflat sub tutela Consiliului Județean.
Iată ce transmit inițiatorii: „După ce nici în luna aprilie nu au avut buget votat și aprobat, serviciile publice din județul Bihor sunt blocate. Incapacitatea de decizie a Consiluilui Judeţean Bihor pune în pericol însăşi existenţa noastră, şi împiedică dezvoltarea comunităţii noastre.
Ne-am săturat de nepăsarea absenţilor. Suntem revoltaţi de faptul că, folosindu-se de neputinţa noastră, ei ne abandonează pe noi, cetăţenii. Noi vom fi prezenți la următoarea ședință ordinară, cerând, ca asemenea nouă, și decidenții să îndeplinească sarcinile încredințate.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!