Sindicaliștii din cadrul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLÎ) au pichetat sediile prefecturilor din țară. În Bihor, circa 120 de sindicaliști din învățământ au pichetat luni sediul Prefecturii scandând sloganuri antiguvernamentale, revendicându-și drepturile bănești câștigate în instanță și cerând rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul de învățământ românesc.
Dascălii din județ prezenți la protest au scandat împotriva guvernanților și le-au cerut acestora să se țină de cuvânt și să aloce 6% din PIB pentru educație, așa cum au stabilit de comun acord cu reprezentanții sindicali. Sloganurile scandate de protestatari și postate pe pancarte erau: #RESPECT; Nu promisiuni, ci fapte; Sporurile să fie calculate la nivelul anului 2017, nu 2016; Ați promis = Ne-ați mințit.
Promisiuni și atât
„Această măsură de pichetare a fost luată săptămâna trecută, când a avut loc întâlnirea cu ceilalți colegi din țară în cadrul Colegiului Național al liderilor sindicali aparținând FSLÎ. Motivul pichetării este dat de fpatul că guvernanții au promis o nouă lege a educației, iar ei nici măcar nu s-au apucat de ea. O altă nemulțumire este aria curriculară, unde au promis modificări de la zero, care însă nu au avut loc. Aceasta presupunea reconfigurarea programelor școlare, care să se facă în asemenea manieră încât copiii să nu mai fie atât de ocupați și solicitați. O altă problemă este cea a banilor. Ni s-a promis o majorare cu 20% a salariilor de la 01.07. 2017, pe care au amânat-o până la 01.01.2018. Majorarea aceasta nu știu cu ce ne ajută dacă în aceeași perioadă se vor aplica și noile modificări la codul fiscal, unde cheltuielile către stat vor trece de la angajator la angajat. Ca atare, în urma calculelor făcute de noi, majorarea asta «teribilă» este undeva între 3-4%. Această majorare se va resimți undeva prin luna martie 2018, dacă vom mai apuca, când se vor majora salariile cu încă 25%. Ca la toate celelalte promisiuni, nici aceasta nu este sigură”, a declarat Ioan Țenț, prim-vicepreședintele FSLÎ.
Acesta a mai spus că „o altă problemă care ne frământă este cea a plății sentințelor judecătorești câștigate de sindicate în instanță. În acest sens, avem o promisiune verbală a premierului. La întâlnirea avută cu sidicaliștii din învățământ, acesta ne-a promis că la rectificarea bugetară din noiembrie vom primi acele restanțe pe 2017. Să vedem dacă se vor ține de promisiune, adică dacă ne vor da banii de pe urma proceselor câștigate în instanță. Pentru sistemele preuniversitar și universitar este vorba de circa 814 milioane lei. Avem procese câștigate și pe dobânzile la banii care ne revin din procesele câștigate, și care nu ni s-au dat la timp. Aici e o problemă destul de grea, având în vedere că nici nu există cadrul legal prin care să ni se plătească dobânzile sau penalitățile de întârziere. Deci trebuie creat un cadru legal în acest sens. Noi am făcut un proiect privind această speță și l-am înaintat la Parlament”. Conform lui Țenț, suma care ar urma să revină unui angajat din sistemul de învățământ, ca urmare a proceselor câștigate în instanță de FSLÎ, nu este deloc neglijabilă. Aceasta se apropie în medie de 5.000 de lei.
Scepticism
„Eu vă spun sincer; după părerea mea, nu vom primi banii la rectificarea bugetară de la finele acestui an. Acum, mai departe vom vedea ce va fi. Ne vom întâlni din nou toți liderii sindicali din țară la București și vom hotărî ce e de făcut din punct de vedere al acțiunilor de protest. Încă nu pot să vă spun sigur ce va fi, greva e ultima măsură la care ne gândim”, crede Ioan Țenț.
Sindicaliștii promit că vor picheta și sediul Guvernului din București, dacă doleanțele lor nu vor fi rezolvate. „Noi am înaintat organelor abilitate o cerere privind pichetarea Guvernului, pentru data de 4 sau 5 octombrie, însă atunci e planificată o manifestare a celor din Cartel Alfa, motiv pentru care am amânat pichetarea Guvernului pentru o dată ulterioară”, a precizat prim-vicepreședintele FSLÎ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!