Duminică, în satul Brădet, s-a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică ortodoxă cu hramurile „Pogorârea Sf. Duh” şi „Sf. Mucenic Fanurie”.
Cu o zi înainte de a împlini 47 de ani, episcopul Sofronie a săvârşit liturghia arhierească în biserica de lemn, monument istoric, cu hramul „Sf. Ioan Teologul”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Şi sute de săteni au ţinut să fie prezenţi la prima vizită a unui ierarh ortodox în această parohie după mai bine de jumătate de secol.
În cadrul slujbei, tânărul teolog Vlad Nicolae Druţa a fost hirotonit diacon pentru parohia Tria.
Lângă bisericuţa monument
După liturghie, episcopul împreună cu soborul de preoţi şi de credincioşi au mers până la locul unde se va construi noul lăcaş de cult şi a sfinţit piatra de temelie a noii biserici parohiale ce se va zidi lângă vechea biserică de lemn.
În cuvântul său de învăţătură, episcopul Sofronie a arătat că „Biserica cea veche de lemn, monument istoric, de aici din Brădet, foarte valoroasă, din veacul al XVIII-lea, deşi modestă, ridicată din lemn, aşa cum ni se permitea nouă, românilor ortodocşi, să construim în Transilvania în timpul stăpânirii habsburgice, până la răscoala lui Horea, această biserică, deci, este contemporană cu o biserică din Bucureşti, adevărată bijuterie, biserica Mănăstirii Stavropoleos, şi are un ocrotitor mai rar întâlnit la bisericile din Transilvania, anume pe Sf. Ioan Evanghelistul”.
Ca la Prislop
Ierarhul a spus că modelul arhitectonic pentru viitorul lăcaş este biserica Mănăstirii Prislop din Ţara Haţegului, construită înainte de stăpânirea habsburgică şi cea turcească.
„Am ales acest model fiindcă şi biserica Mănăstirii Prislop are hramul Sf. Ioan Evanghelistul, ca şi vechea biserică de lemn din Brădet. Dar şi pentru că este una dintre vechile şi puţinele biserici de piatră ortodoxe rămase în picioare în Transilvania până astăzi, în ciuda vitregiilor vremurilor care au trecut peste Biserica românilor ardeleni”, a mai spus Sofronie. Întreaga cuvântare episcopală a fost postată pe site-ul www.eparhiaortodoxaoradea.ro
Protopopul beiuşean Ioan Nat Balint a rostit un cuvânt de bun venit episcopului Sofronie din partea clerului Protopopiatului Beiuş şi a credincioşilor din Brădet şi a citit hrisovul întocmit pentru sfinţirea pietrei de temelie. Iar parohul din Brădet, pr. Alexandru Coroian, a mulţumit episcopului pentru „purtarea” de grijă” pe care a arătat-o faţă de credincioşii din Brădet, pentru „osteneala şi dragostea cu care a venit”, după ce „vreme de peste 50 de ani parohia nu a mai fost cercetată de vreun arhiereu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!