După datină s-a oficiat o slujbă religioasă de sfinţire a locului viitoarei construcţii de către preotul ortodox Sorin Mititeanu, după care s-a îngropat hrisovul conţinând schiţa viitoarei construcţii, iniţiatorii şi artizanii ei.
Proiecte
Au urmat discursuri din partea invitaţilor prezenţi.Dorel Cosma, primarul de Vadu Crişului spune că în urmă cu mult timp a existat un pod la intrarea în defileu care permitea accesul la cabană, pe o poteca bine amenajată.În plus, exista şi o cale de acces, pe lângă calea ferată, pe care oamenii putea ajunge în deplină siguranţă la Peştera de la Vadu Crişului. De-a lungul timpului, podul a fost luat de ape, râul a spălat foarte mult din drumul de lângă calea ferată astfel ca în prezent accesul la cascadă este extrem de greoi. Pasarela care se va construi în lungime de 106 metri şi lată de 6.5 metri va permite accesul pe celalalt mal al Crişului Repede deschizând din nou traseul care permite accesul spre peşteră. Lucrarea a fost anunţată pe SEAP, licitaţia publică la care s-au prezentat patru firme şi a fost adjutecată de una din Cluj, pentru o suma de aproape 10 miliarde lei vechi + TVA. Finanţarea lucrării va fi suportată din bugetul local şi cu sume primite de la Consiliului Judeţean.
Parlamentarul Lucian Varga a promis că va susţine proiectul de 132 miliarde lei vechi care are ca scop modernizarea drumurilor, astfel încât până să există o cale de acces modernă şi până la viitorul pod. Actualul şef al Consiliului judeţean Bihor spune că intenţia sa este să construiască o tabără pentru copii, cu sprijinul Consiliului local. Ioan Haşas viceprimarul comunei a evidenţiat faptul că din 2004, în zonă au început lucrari pentru dezvoltarea turismului: a fost electrificată peştera, au fost montate elemente de siguranţă, iar în prezent sunt treiproiecte gata să demaraeze, pe platoul din faţa peşterii: construirea unui centru de informare şi al unui centru salvamont precum reabilitarea cabanei, care astăzi este o ruină.
Citiți principiile noastre de moderare aici!