Lucrările la amenajarea Piațetei Independenței au fost inaugurate în luna octombrie 2022. Atunci, Primăria Oradea a anunțat că lucrările se vor întinde pe durata a 12 luni. Totuși, după 21 de luni de șantier, reprezentanții Primăriei spun că stadiul lucrărilor este de doar 45%.
Gata până la finalul lunii iulie?
Deși noul termen de finalizare a lucrărilor este 31 iulie, realitatea din teren este că nici până astăzi nu se știe exact când vor fi finalizate.
Sursele Bihon.ro și JB au aflat și motivele care ar fi dus la întârzieri și anume lipsa anumitor materiale care au fost comandate din China și care nu au ajuns nici până astăzi pe șantier.
„Conform prevederilor contractuale, lucrările la Piațeta Independenței ar trebui să fie încheiate până la data de 31 iulie. Dacă lucrările nu vor fi finalizate până la această dată, cu excepția cazurilor în care sunt invocate motive de natură obiectivă, vor fi aplicate penalități”, a transmis Octavian Haragoș, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
În șantier de 9 ani
Administraţia Domeniului Public Oradea a dat ordinul de începere a lucrărilor la parcarea subterană de pe strada Independenţei la începutul anului 2015. Lucrările au fost efectuate de asocierea dintre SC Construcţii Bihor SA – SC Terratest Geotehnic SA, cea care a câştigat licitaţia pentru realizarea parcării. În total, zona se află într-un șantier de mai bine de 9 ani.
Proiect Piațeta Independenței
Amenajarea conține și edificarea a 3 corpuri – C1, C2 si C3 cu funcțiuni diverse. Astfel, corpul C1 va avea regim de înălțime P+1E, iar C2 va avea regimul de înălțime P. Se va realiza supraetajarea corpului C1 – acces în parcarea subterană – cu fațadele etajului retrase față de planul parterului, realizate din pereți cortină structurali cu montanți din sticlă.
Se vor construi trepte exterioare ce vor conduce la etajul nou realizat, jardiniere deasupra parterului corpului C, trepte de apă tip cascadă pentru crearea unui perete de apă curgătoare, o fântână arteziană perimetral construcției principale C1, precum și fațade duble pe structură metalică în stil secession și fâșii de metal cu bandă LED în spatele lor pe corpurile C1 și C2.
Corpul C3 cu regim de înălțime parter va găzdui un spațiu comercial, realizat din structură ușoară metalică și închis cu pereți cortină ce se vor putea deschide pe timpul verii.
În zona malului Crişului Repede se vor realiza trepte exterioare ce vor conduce către malul Crișului Repede și balustrade. În ce privește zona de pământ neamenajată, de la parcare până la Podul Sf. Ladislau, se vor realiza alei pietonale cu mobilier urban, zone verzi cu jardiniere, plantări de copaci și arbuști.
Primăria Oradea a organizat un concurs de soluții pentru alegerea unui proiect de amenajare a zonei publice peste parcarea subterană care să reprezinte un simbol pentru oraşul Oradea. În urma votului public, a fost ales un proiect constând într-un spaţiu expoziţional, constituit dintr-o cupolă de sticlă transparentă montată pe o structură metalică retrasă din planul construcției existente, decorată în stil Art Nouveau, cu elemente florale, dar și cu elemente geometrice de tip Secession. Proiectul câștigător elaborat de SC Muun Concept A.B. SRL și arhitectul Pafka Ernest va fi edificat de către firma SC Construcții Bihor SA.
Trimite articolul
Xcum sa fie gata la timp cand primul lucru pe care l-au facut a fost sa sparga betoanele turnate ca sa toarne alte betoane? Oradea e un oras beton!
Ei, penalitati, ce penalitati sa i dati lui gavriluta ghiliuta?
Pacat, chiar era mare nevoie de inca un platou de piatra/beton fara pic de umbra.
Piateta de beton Oradea beton,beton,beton peste tot ɓeton ṣi tot beton!
In Timisoara sau Cluj nu s-a facit ni.ic de la revolutie
-
Nimic rau? Nu ca in Oradea, aia e clar, dar s-a mai gresit si pe acolo…
-
Asta s-o crezi tu, acolo s-au facut de 100 de ori mai multe, si pentru oameni, sa o duca mai bine oamenii. Te crede doar cine nu a iesit din oras
-
Sincer eu nu am vazut in centrul Clujului nici cladiri impachetate in plase de textil, sa nu iti pice tencuiala in cap de pe ele ca si in Oradea !
Care 9 luni de intarziere ?! ca lucrarile au inceput acum 7 ani iar promisiunile atunci erau ca termina toata lucrarea inclusiv piateta in 8-9 luni !
-
Nu conteaza, bine ca se face
Pios omagiu și mii de mulțumiri numitilor Bolojan Ilie, Birta Florin, Dragoș nu știu cum, ilustrissima Antonia Nica și Jurca Mihai rivalul lui Alain Delon.
Asta ati votat imbecililor!
Ce vad eu, ii doar beton. Cand va fi betonul gata, nu stie nimeni.
Clădirea primăriei a fost consttuit 1 ani de zile voi nu sunteţi în stare nici după 10 ani să faceţi piaţeta de beton !
-
a fost construit în 22 luni calendaristice, iar un secol mai târziu doar renovarea a durat mai mult!
Vă mai ține lucrările încă atâția ani pe cât a ținut și construcția parcări subterane. Așa e normal, nu destinsa administrație? Spuneți e încă nu a trecut nici jumătatea tipului!