Statuile episcopilor măsoară 2,40 metri și sunt realizate din bronz siliconat din Italia. Au fost realizate în Cluj, de sculptorul Alexandru Păsat, cel care a coordonat la fața locului descărcarea lor din camion și amplasarea pe soclurile joase.
„Felicit autoritățile locale că s-au gândit la asta. E un eveniment extraordinar ce s-a întâmplat acum 100 de ani aici”, apreciază sculptorul, amintind că episcopii imortalizați în aceste lucrări au fost în delegația care a primit pe generalul Moșoiu la intrarea în Oradea, în 20 aprilie 1919.
„Sunt niște adevărați martiri și niște oameni foarte învățați. Au făcut, apoi, parte din Parlamentul României Mari. Dacă nu mă înșel, în 1920 a fost primul atentat cu bombă din Parlamentul românesc, Demetriu Radu a murit pe loc în acel atentat iar Roman Ciorogariu și-a pierdut un braț”, spune sculptorul.
Statuile îi reprezintă pe cei doi la maturitate, dar sunt portrete interpretate, trecute prin filtrul propriu al artistului. „Mă bucur că sunt acum și imaginile de pe biserici, lumea își poate da seama că cei reprezentați în statui sunt chiar acei oameni”, spune Alexandru Păsat.
El arată că a trebuit să livreze lucrările într-un termen foarte scurt, „am câștigat concursul în 9 ianuarie, acum statuile sunt în piață. Nu vă spun cât durează turnarea în bronz, a fost o lucrare făcută contra cronometru, s-a lucrat uneori și noaptea”.
Conform uzanțelor, în caietele de sarcini pentru comenzi de acest gen, confesiunile în cauză au anumite pretenții legate de reprezentarea personalităților. Roman Ciorogariu, spre exemplu, trebuia să aibă culion (potcap mic, rotund și fără margini, din material mai rigid n.r.), camilafcă (văl negru purtat de prelați ortodocși ocazional n.r.), cruce pectorală, engolpion, cruce de binecuvântare și cîrja episcopală, nu mai puțin de trei cruci poartă bătrânul episcop reprezentat în Piața Unirii din Oradea.
Așezarea în relație a celor două statui a pus probleme de reorganizare a unor indicatoare din Piața Unirii. Pentru că acestea stau față în față de o parte și alta a Pieței Unirii e nefiresc ca „dialogul” să le fie deranjat de stâlpii care susțin semnele de circulație rutieră. Sculptorul a cerut, chiar, ca aceștia să fie mutați.
De altfel, nici stâlpii de iluminat public din piață, așa numitele spânzurători, nu au cea mai fericită așezare, din punctul de vedere al comunicării dintre episcopi.
Sâmbătă s-au montat și inscripțiile pe socluri și, în jurul orei 16:00, în piață și-a făcut apariția și primarul Ilie Bolojan, pentru o sumară inspecție la fața locului.
Cele două statui urmează să fie dezvelite în cadru oficial în 20 aprilie.
Reamintim că în urmă cu câteva zile în Piața Unirii a fost amplasată și statuia lui Iuliu Maniu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!