La mijlocul acestei săptămâni, la mai bine de doi ani de la încheierea proiectului Piața Unirii, s-au finalizat și lucrările la obiectivul de investiții „Căi de acces pietonal la intersecția Piața Unirii cu strada Iuliu Maniu”, adiacent perimetrului pietonal central.
A fost, astfel, amenajată piațeta de lângă Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae din Piața Unirii, lucrare realizată de asocierea SC Gavella Com SRL – lider de asociere – executant, Porfido Ed Arte Consorzio Stabile –asociat 1, SC Edildrum Construct SRL – asociat 2 și proiectant, la prețul total de peste 3,5 milioane de lei fără TVA. Ordinul de începere a acestei lucrări a fost dat în 12.03.2019.
Au fost realizate lucrări de colectare și evacuare a apelor pluviale, fiind prevăzute rigole din porfir și guri de scurgere, instalaţia electrică de iluminat exterior, amenajare spaţii verzi, pavare a structurii carosabile și pietonale cu porfir. „Aceste lucrări au fost realizate în baza unui contract încheiat cu Episcopia Greco-Catolică, care prevedea că atât terenul învecinat cu Piața Unirii și strada Iuliu Maniu, cât și amplasamentul spre strada Mihai Pavel, să fie pavat la fel ca în Piața Unirii, pentru un aspect unitar al zonei centrale.
În acest sens, gardul din jurul bisericii a fost eliminat, iar suprafața de peste 3.000 de metri pătrați a fost pietruită cu piatră de porfir, din care circa 940 de metri pătrați cu piatră cubică rezistentă, astfel încât pe porțiunea spre strada Mihai Pavel să fie posibil accesul auto”, a declarat Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea.
Pe amplasamentul din vecinătatea Catedralei Greco-Catolice Sf. Nicolae, municipalitatea a amplasat anul trecut statuia marelui om politic Iuliu Maniu, care a fost dezvelită în data de 18 aprilie 2019.
Trimite articolul
XFix în faţa casei Gojdu un totem din cãrţi în bronz, aşezate suprapus, astfel încât cu colţurile de carte sã se formeze patru spirale, coloanã a infinitului cãrturar.
Scrisoarea lui Aurel Lazãr? Ultima sau prima carte din vârf deschisã astfel încât sã curgã pe jumãtate spre sol, arãtându-se deasupra o panã în bronz (nici prea mare, nici prea micã, tocmai bine potrivitã (citat forţat), spre cer de recunoştinţã transilvanã: Cinste cui te-apus (citat forţat).
Alãturatã coloanã, de ce învinge cu aripã moale atâta pace (citat emotiv) când alãturi de credinţã şi sacrificiu personal, cultura este aici, vis-a-vis de casa Gojdu, arãtatã anume ca şi stãlp al unei societãţi puternice, asimilatã cu Holnaposok.
Nihil sine Deo, deopotrivã, nu împotrivã.
-
Lipsa recipientului auxiliar la pana de scris, tot grupul închipuind un recipient la pana de scris din bronz,cãlimara (dex).
ce-i mă cu cocnchita ăla? horror! zici că-i f*telniță toată piața. faceți-o din nou.
e gata, dar se lucreaza mereu la reparatii
cat de frumos era inainte de a se demola si de a taia arborii,tuia,teii,,acum doar piatra..arhitecti de 3 lulele doar sa iasa banu’ pe proiecte
Nu pot spune ca arata rau, insa ceva verdeata nu-i tarziu sa se puna-n zona.
Unde s popii care existau inainte de a pune Electrica transformatorul ?
„mai bine de doi ani”?! Poate mai bine de o sută de ani v-au trebuit să finalizați Piața Anexării! Vau-vau!