O asociere internaţională, condusă de Drumuri Orăşeneşti (acţionariată de sponsorul CSM U Oradea, Gheorghe Vajai), va reamenaja Piaţa Unirii. O piaţă care va ceda din carosabil, pentru un spaţiu pietonal mult mai generos. Un proiect impus de municipalitate abia din a treia încercare. Viceprimarul Mircea Mălan este cel care şi-a asociat numele cu proiectul refacerii pieţei. Varianta 3.0 va fi cea pusă „în scenă”, după ce precedentele două variante au stârnit reacţii negative, inclusiv din partea arhitectului consilier local Cristian Puşcaş, ex-adversar al PNL, ajuns acum coleg de partid cu Mălan, în noul PNL.
Miercuri, Mălan a anunţat pe Facebook adjudecarea proiectului, anunţând şi că executantul are la dispoziţie 12 luni, de la emiterea ordinului de începere al lucrărilor. Aşadar, pe la începutul anului 2016 orădenii ar trebui să vadă o piaţă nou-nouţă, mai prietenoasă cu pietonii, printr-o amenajare urbană mai puţin sălbatic. Aceasta, în condiţiile în care execuţia va decurge fără probleme şi nu vor fi surprize neplăcute, cum e cazul pavajului din Pasajul Vulturul Negru.
Valoarea proiectului este de 18,9 milioane de lei, plus alţi 3,1 milioane de lei, puşi la dispoziţie din bugetul local, dacă apar lucrări suplimentare. Celalată ofertă a fost depusă de Selina şi asociaţii săi, însă aceasta a depăşit valoarea estimată a proiectului, a declarat Mălan pentru JB.
Firma Drumuri Orăşeneşti, în asociere cu firmele SC Electro Construct Sildac SRL, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi SPA, SC Insanrisa SRL și SC Gardener SRL a câştigat proiectul de reamenajare a Pieţei Unirii. Această ofertă a reprezentat 99,9% din valoarea estimată a lucrării, ne-a transmis viceprimarul Mălan. Cealaltă ofertă, înaintată de asocierea condusă de Selina, a depăşit valoarea estimată. Viceprimarul Mălan spune că, în cazul procedurii alese – cerere publică de oferte – nu se poate depăşi suma de 5 milioane de euro. Astfel, Selina şi asociaţii au fost descalificaţi. Proiectul, în valoare de 18,9 milioane de lei, este finanţat în mare măsură prin Programul Operaţional Regional (POR). La această sumă, se adaugă o clauză de variaţie de 700.000 de euro (cca. 3,1 milioane de lei), aplicabilă dacă apar lucrări suplimentare.
După emiterea ordinului de începere a lucrărilor, executantul are la dispoziţie 12 luni pentru a duce la bun sfârşit lucrarea.
Drumuri Orăşeneşti şi asociaţii vor execta cea de-a treia variantă adusă publicului de către municipalitate. Prezentată în august 2013, la acea vreme viceprimarul Mircea Mălan insista că lucrările vor fi finalizate până la finele anului 2014. Iată, însă, că anul 2014 stă să se încheie, iar lucrările nici măcar nu au început! E drept că, din cauza sumei relativ mici pusă la dispoziţie, constructorii nu s-au înghesuit şi procedura de achiziţie a fost una cu bâlbâieli, intrând în prelungiri. Astfel se face că finanţarea proiectului din bani europeni va fi la limită. Şi va fi dusă la bun sfârşit doar dacă lucrările vor merge şnur, fără alte poticneli şi surprize neplăcute – vezi cazul pavajului crăpat, proaspăt aşternut în Pasajul Vulturul Negru.
Soluţie găsită cu greu
Nici la varianta finală de reamenajare nu s-a ajuns uşor. Dimpotrivă. Au mai fost două variante adoptate de Primărie, la care s-a renunţat atât din cauza răzgândirii edililor (vezi cazul primei variante, cea gri, a arhitectului orădean Emodi Tamas), cât şi a criticilor primite dinspre breaslă (a fost cazul variantei tip „Disneyland” a arhitectului clujean Horia Gavriş).
În cele din urmă, a rezultat un proiect final mai puţin gri şi anost decât cel al lui Emodi, dar, la fel, mai puţin kitsch decât varianta iniţială a lui clujeanului Gavriş: cea care propunea o explozie de culori prin Piaţa Unirii, la pachet cu un obelisc fără nicio legătură cu tradiţia Oradiei. „Mai lipsesc piticiii de grădină!”, declara la acea vreme consilierul local Cristian Puşcaş (PDL), ajuns între timp coleg de partid cu viceprimarul Mălan, în marele PNL.
Pentru varianta 3.0, viceprimarul Mălan a apelat tot la arh. Horia Gavriş, însă acesta a lucrat acum cu designerul orădean Adrian Sabău. Gavriş declara în august 2013 că, „dacă proiectul precedent era unul de inspiraţie art-nouveau, acum s-a mers pe stilul secession vienez”. A dispărut obeliscul, au apărut culori mai sobre în pavajul ce va fi realizat dintr-un porfir realizat în Italia. De asemenea, s-a renunţat la arborii gingko-biloba, însă au rămas cireşii japonezi, alături de magnorii şi arţarii ornamentali. De asemenea, apar statuile episopilor ortodox Roman Ciorogariu şi greo-catolic Radu Demetriu, ce vor fi amplasate în faţa celor două biserici din piaţă, de vreme ce Padre Pio apare deja în faţa Bisericii Sf. Ladislau (Laszlo).
Citiți principiile noastre de moderare aici!