Transformarea Pieţei Rogerius într-un aşa numit Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare, în contul unui proiect cu finanţare europeană, începe lunea viitoare. Primele lucrări constau în demolarea punctului termic din spatele complexului comercial şi din dezafectarea a 25 de mese din acest perimetru.
Clădirea viitorului centru a fost proiectată ca o premieră pentru Oradea – prima tentativă de construcţie publică sustenabilă, cu consum mic de energie. Aceasta va fi executată de Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcții, pe scurt TIM, din Cluj. Întrebat de experienţa firmei în executarea de acoperişuri verzi, înierbate, managerul companiei Mihai Mândruţiu a menţionat renaturarea şi ecologizarea de mine.
Demolări
Din cauză că şantierul se va derula „sub trafic”, lucrarea a fost împărţită în trei etape. Graficul de execuţie a fost agreat de beneficiar, executant şi proiectant. Startul lucrării a fost stabilit iniţial pentru 15 februarie, dar cum această dată pică sâmbăta, s-a amânat până pe 17 februarie. Termenul de execuţie al întregii lucrări este de 12 luni.
În prima, rămân fără magazine doi comercianţi şi sunt demontate 25 de mese, ocupate acum de fierari, vânzători de produse de bazar şi de legume şi fructe. „Am pornit de aici pentru că deranjează mai puţină lume”, a precizat Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public SA, cea care gestionează pieţele din oraş. Comercianţilor din această primă zonă li se va găsi loc în incinta pieţii. Un cort de 1. 200 de metri pătraţi, în care să se mute comercianţii, va fi montat în parcarea spitalului, când şantierul pieţei va ajunge în a doua etapă.
Permutări la tarabă
Acest al doilea episod de şantier se referă la actualul sector legume-fructe din piaţă iar ultimul tronson este cel de bazar, de la strada C. Coposu. „Vreau să-i asigur pe toţi comercianţii că vor avea loc să-şi deruleze activitatea atât pe durata şantierului cât şi după aceea”, a mai spus Andrica.
Arhitectul care a proiectat viitoarea piaţă, Daniel Tivadar, spune că atunci „când şantierul va ajunge la tronsonul al doilea, undeva în jurul datei de 15 octombrie, cei din actuala zonă de bazar se vor putea muta în partea din spate a pieţei, care va fi gata”.
Un mare minus al proiectului este că nu cuprinde niciun loc de parcare la o asemenea aglomerare umană. Arhitectul Tivadar a precizat că soluţia problemei şi-a asumat-o Municipalitatea: amenajarea unei parcări subterane pe locul celei de la spital.
Trei schimburi
„Până în 15 februarie 2014 sigur va fi gata”, asigură managerul TIM. Muncitorii săi vor avea de mutat postul TRAFO şi punctul termic de pe actualele amplasamente din incinta pieţii. Intervenţia la punctul termic este programată prin luna aprilie, când se va încheia furnizarea căldurii de la CET.
„Îmi cer scuze celor din cartier pentru deranj, probabil se va lucra şi-n schimbul trei, atunci când vom primi prefabricatele din beton de la Cluj, ca să nu blocăm circulaţia”, a spus Mândruţiu.
Experienţă similară, nu identică
Cu ocazia unei prezentări anterioare a proiectului de arhitectură al pieţii, edilii au prezentat terasele înierbate şi tehnologia de conservare a energiei ca elemente inedite pentru Oradea. Pentru siguranţa că executantul va implementa întocmai prevederile proiectului, s-a vehiculat şi ideea că în caietul de sarcini pentru alegerea constructorului va figura ca şi condiţie „experienţa identică” în acest domeniu. Întrebat despre lucrări similare anterioare, managerul Mihai Mândruţiu n-a putut puncta vreo construcţie. A enumerat, însă, ca „lucrări similare” închiderea de mine pe 16 hectare, împăduriri, ecologizări sau amenajări de sere. Între lucrările de referinţă prezentate de TIM pe site-ul său, este amenajarea salinei de la Turda.
Sistemul naţional de licitaţii nu permite pretenţii de genul „experienţă identică” ci doar „similară” în caietele de sarcini, a lămurit Andrica…
Citiți principiile noastre de moderare aici!