În primăvară ar trebui să înceapă lucrările iar acestea ar trebui să fie finalizate într-un an şi opt luni, anunţă viceprimarul Mălan.
Adică în 2019 – 2020. Emodi Tamas este arhitectul care a realizat studiul de fezabilitate, iar materialele ce vor fi folosite pentru pietonalizare sunt acelaşi porfir din Piaţa Unirii, în proporţie de 85%, completându-se cu andezit, la soclul Teatrului şi granitul, pentru borduri. Chiar dacă, conform celor recunoscute de arh. Emodi, porfirul este prea puţin găsit în România, fiind o piatră mediteraneană, ce se găseşte în cantităţi mari în Italia.
Primăria îşi propune să acceseze fonduri UE pentru finanţarea proiectului. Este vorba despre un proiect de 20,8 milioane de lei, din care 17,6 milioane reprezintă cheltuieli eligibile. Contribuţia proprie a Oradiei este preconizată la 2% din cheltuielile eligibile.
„Dorim ca piaţa să devină un spaţiu public de calitate, mai atractiv pentru orădeni şi pentru turişti.
Ne dorim să îmbunătăţim mobilitatea urbană în zonă – pietonală şi cu bicicleta. De asemenea, intenţia este să punem în valoare clădirile, să încurajăm activităţile de alimentaţie publică şi, evident, să extindem suprafeţele pietonale, aşa cum am început de câţiva ani în zona centrală”, a declarat viceprimarul Mălan, cu această ocazie.
Str. Madach Imre de lângă Teatru va fi pietonalizată, sensul giratoriu din piaţă se va mută, astfel încât o bună parte din Piaţa Ferdinand să devină pietonală. Strada Patrioţilor va primi sens dublu, ca şi strada Moscovei, iar locurile de parcare vor fi anulate. Elevii de la Liceul Ady Endre vor putea fi lăsaţi şi ridicaţi de către părinţi cu maşinile, din locuri special amenajate pentru opriri de scurtă durată, pe strada Moscovei.
Arbuşti dislocaţi
„Tisele care sunt în Piaţa Ferdinand vor fi relocate în Parcul 1 Decembrie şi cele două statui – Regina Maria şi Szigligeti Ede – vor putea fi puse în valoare într-o măsură mult mai mare. Va fi o piaţetă vizibilă şi care va oferi vizibilitate pentru clădirile din jur”, a precizat viceprimarul Mălan, subliniind că Primăria îşi doreşte terase şi puncte de alimentaţie publică în piaţa reconfigurată.
Va fi reamenajat şi spaţiul pietonal din intersecţia străzilor Ady cu Emilian Mircea Chitul, de lângă casa de modă. Arh. Bocuţ a redesenat zona, ce prevede revalorificarea celor două fântâni arteziene. „Dl arhitect a insistat pentru a elementele arhitectonice specifice anilor 60. În rest, e un stil plăcut, simplu, care în final va face ca această piaţă să fie ceea ce ne dorim cu toţii”, afirmă viceprimarul Mălan.
Spaţiul din spatele clădirii Teatrului va deveni pietonal, fiind permis doar accesul camioanelor ce aduc recuzita. „În spatele Teatrului vor putea fi realizate spectacole în aer liber”, prefigurează edilul.
Lucrările de reamenajare a pieţei vor debuta cu reabilitarea tuturor reţelelor. „Termoficarea se schimbă total şi vor apărea module termice la fiecare clădire din acest perimetru.
Postul Trafo din spatele Teatrului va fi coborât în subteran şi vor apărea câteva locuri de taxi, dar nu pentru a staţiona, ci pentru a urca şi coborî clienţii”, declară Mălan. Primăria îşi doreşte un singur executant, atât pentru lucrările din subteran, cât şi pentru cele de reamenajare stradală.
[related-post post_id=”1939362″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!