Doar macelarii erau pregătiţi să-i servească pe eventualii clienţi, dar le lipsea obiectul muncii. „Aşteptăm şi noi să vină mieii, clienţi ar fi. Oamenii au venit, au întrebat, dar nu au avut ce cumpăra”, ne-a declarat Traian Luncan, unul dintre cei 24 de macelari prezenţi la faţa locului.
Claudia Hirţe, administratorul Pieţei Ioşia ne-a informat că în hala pentru sacrificarea mieilor sunt disponibile 80 de locuri pentru macelari. „Deocamdată s-au înscris 24 de macelari. Cred că săptămâna viitoare vor fi mai mulţi. S-au anunţat pentru azi trei ciobani, dar nu aveau documentele complete”, a precizat administratorul pieţei. Macelarii plătesc către RAPAS o taxă de 63 de lei/zi. Ciobanii vor plăti 10 lei/zi pentru fiecare miel adus la piaţă. Taxa percepută de macelari pentru jupuirea unui miel este de 25 de lei.
Recomandări DSVSA
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor face o serie de recomandări în ceea ce priveşte achiziţia cărnii de miel. „Carnea de miel trebuie marcată cu o ştampilă de către un medic veterinar. Mărcile oficiale sunt fie ovale (6,5/3,5 cm), fie rotunde (cu diametrul de 3,5 cm) şi au inscripţionat numărul de autorizare al unităţii de sacrificare şi/sau numărul de identificare al medicului veterinar care a controlat carnea”, ne-a informat Sorin Hodişan, directorul executiv al DSVSA Bihor.
Ştampilele mai conţin în partea superioară inscripţia „România”, iar cele ovale au în partea inferioară inscripţia CE sau EC. Cele rotunde au insricpţia „Controlat sanitar veterinar”. „În plus, pe lângă această marcă, pe carnea de ovine trebuie să mai existe şi ştampila rotundă cu inscripţia «TO»”, a specificat Hodişan. Orice altă inscripţie poate să ridice suspiciuni şi trebuie anunţate autorităţile sanitar – veterinare.
În unităţile de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi sanitar-veterinare autorizate. Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor din cadrul centrelor de sacrificare a mieilor aprobate temporar – Piata Iosia Nord din Oradea şi Piaţa Obor din Beiuş, nu poate fi sacrificată decât la locul de sacrificare.
În judeţ, DSVSA Bihor a autorizat patru centre de sacrificare temporară a mieilor: Piata Iosia Nord – pentru perioada 13.04 – 23.04.2011; Piaţa Obor din Beiuş – 19.04.23.04.2011; Carmangeria Tavi Bogdan, Abator Bovine – Porcine din Mihai Bravu – 12.04 – 23.04.2011 şi Abatorul Dara SRL din Tulca – 12.04 – 23.04.2011.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!