La şase ani de la boom-ul imobiliar din 2008, piaţa imobiliară din Oradea şi Bihor încă mai gâfâie. Pentru a vedea ce se întâmplă în prezent în domeniu, am discutat cu Valentin Catană, directorul general al agenţiei imobiliare Casa – Regal Imobiliare. „Nivelul atins în prezent se situează cam la 40-50% din valorile maxime atinse pe parcursul anului 2008. Desigur că acest procent este unul general, iar terenurile, de exemplu au atins o corecţie mai mare din punct de vedere al preţurilor, până la 60-70% din preţurile anului 2008”, subliniază specialistul în imobiliare.
Evoluţia pe categorii
Dacă nereferim la evoluţia pe fiecare categorie în parte, apartamentele au ajuns în momentul de faţă să se tranzacţioneze la preţuri între 15.000 euro şi până la 60.000 de euro. Garsonierele şi apartamentele cu o cameră au preţuri între 15.000 şi 25.000 de euro. „Apartamentele cu două camere se poziţionează în funcţie de locaţie, confort, etaj, orientare, între 20.000-35.000 de euro. Apartamentele cu trei camere au preţuri de tranzacţionare între 25.000-45.000 de euro, iar cele cu patru camere pot ajunge până spre valori de 60.000 de euro. Aceste preţuri se tranzacţionează pentru apartamentele din fondul locativ edificat înainte de 1990, preţurile fiind mai ridicate pentru apartamentele localizate în ansambluri rezidenţiale noi”, a explicat Valentin Catană.
În ceea ce priveşte casele, acestea se pot achiziţiona de la preturi începând cu 40.000 de euro, ajungând la 250.000 de euro, valoarea acestora fiind, evident, influenţată de locaţie, suprafaţa terenului şi suprafaţa desfăşurată a casei, utilităţi, grad de finisare şi perioada de edificare a acesteia.
„Terenurile intravilane au cunoscut cea mai mare scădere a preţurilor, odată cu declanşarea crizei economice, în timp ce terenurile extravilane (agricole) au cunoscut singura creştere pe domeniul imobiliar din această perioadă, şi una semnificativă, acestea dublându-şi valorea în ultimii şase ani”, a observat specialistul.
Casă ori apartament?
Referitor la preferinţele clienţilor din ultima vreme: casă sau apartament, Valentin Catană a precizat că în continuare, majoritatea solicitărilor clienţilor sunt pentru apartamente (în bloc sau la casă), deşi preţul acestora este în mare parte similar cu al caselor de la ţară, sau chiar peste valoarea acestora.
Tendinţa de migrare a populaţiei urbane spre zonele rurale se observă, în special, în cazul cetăţenilor cu vârsta peste 55-60 de ani. „Motivele acestei migrări sunt: persoanele au ajuns la pensie, astfel că obligativitatea de a locui în proximitatea locului de muncă nu mai este impetuos necesară, dorinţa lor de a se detaşa de «zgomotul şi forfota» specifică aglomerărilor urbane, costuri de întreţinere a proprietăţilor mult mai mici în cazul locuinţelor de la ţară şi dorinţa acestora de a rămâne în continuare active, prin lucrarea grădinilor aferente locuinţelor rurale”, a explicat Valentin Catană.
Programul „Prima Casă” a fost în această perioadă de criză de real ajutor pentru piaţa imobiliară, majoritatea clienţilor care au achiziţionat un imobil prin credit bancar făcând-o prin programul „Prima Casă”. „Marele avantaj al acestui program guvernamental a fost dat de cuantumul avansului (de doar 5% faţă de avansul standard de 20-25% în cazul celorlalte credite ipotecare) şi de dobânzile aferente foarte avantajoase”, este de părere specialistul.
Chiriile au înregistrat o scădere constantă de aproximativ 5%/an, acestea situându-se în momentul de faţă la o valoare de aproximativ 60-70% din maximele înregistrate în anul 2008. Şi în cazul spaţiilor comerciale, chiriile au înregistrat o scădere de aproximativ 30-40% faţă de perioada 2007-2008, cu mici excepţii pentru spaţiile comerciale cu vad comercial foarte bun, care nu au înregistrat scăderi semnificative ale chiriei în ultima perioadă.
„Pentru următoarea perioadă, estimăm, în continuare, o scădere a preţurilor pe segmentul imobiliar (apartamente, case, terenuri intravilane), cu un procent de 5-8% pentru următoarele 12 luni”, conchide Valentin Catană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!