Lucrările de reamenajare a Pieţei Ferdinand, care ar aduce creşterea suprafeţelor pietonale, încep săptămâna viitoare, de marţi. Vineri, în Comisia de circulaţie din Primărie se discută primele variante de restricţionare a traficului rutier, necesare pentru lărgirea trotuarelor de pe strada Patrioţilor, pentru început. Cel mai probabil se va păstra accesul pe un sens pe strada Madach Imre, iar sensul opus se va direcţiona pe străduţele adiacente.
„Marţi dimineaţă avem convocată o şedinţă la Primărie cu toţi deţinătorii de reţele şi cu contractanţii lucrării, pentru stabilirea ultimelor detalii. Imediat după aceea, în cursul zilei, vor începe lucrările”, ne-a spus viceprimarul Mircea Mălan. Conform acestuia, discuţiile cu deţinătorii de reţele au început de mai bine de un an: „I-am anunţat din timp şi le-am cerut să îşi pună bani în bugete pentru introducerea, schimbarea sau modernizarea reţelelor din acest perimetru, ca la momentul terminării lucrării să le aibă în bună stare. O perioadă de timp, după ce va fi terminată, nu vom mai accepta săpături în Piaţă”.
Astfel, Compania de Apă şi Termoficare SA, principalii „săpători” din oraş, şi-au terminat lucrările programate pe cont propriu. Alte lucrări la reţele au fost prinse în contractul de reamenajare a pieţei şi vor fi executate de constructori şi achitate în contul proiectului cu finanţare internaţională. În piaţă vor lucra aceleaşi firme care au contractat şi Piaţa Unirii – asocierea Gavella COM SRL (lider de asociere), Porfido ed Arte Consorzio Stabile (asociat 1) și Kal Trans SRL (asociat 2). Valoarea totală a lucrării este de peste 19 mil. lei + TVA. Contractul a fost semnat în 15 octombrie 2018, iar ordinul de începere a lucrării se va da marţi. Durata de realizare a investiției, pe partea de lucrări de construcţii, este de 18 luni. Trei luni a fost perioada alocată pentru proiectare.
În vreo 2 săptămâni
Pietonalizarea străzii Aurel Lazăr era, iniţial, programată să înceapă în acelaşi timp cu Piaţa Ferdinand. Din cauza unor chestiuni de estetică a capacelor de vizitare a reţelelor termice, termenul s-a amânat cu vreo două săptămâni, spune vicele.
Conducerea Termoficare SA a propus unele de mari dimensiuni, la preţ considerat prea mare. Ca urmare, s-a renunţat la variantă şi s-a mers pe dimensiunile clasice.
Şi parcarea etajată dintre străzile Aurel Lazăr şi Iosif Vulcan a suferit modificări, după ce proiectul a fost judecat de Comisia de monumente. S-a decis ca atât intrarea cât şi ieşirea principală să fie amenajate în strada Iosif Vulcan, cu exproprierea unei clădiri de înălţime joasă de la mijlocul străzii. „Vom avea, astfel, spaţiu generos de acces”, crede Mălan. Anterior, planul era ca parcarea să aibă acces prin gangul Casei memoriale Aurel Lazăr. Viceprimarul nu exclude păstrarea acestei variante de acces la parcare, pentru riverani doar.
Parcarea ar urma să aibă în jur de 140 de locuri, dispuse pe patru niveluri – demisol parţial, două etaje şi acoperişul.
Lucrarea este în faza încheierii studiului de fezabilitate şi a planului de urbanism de detaliu necesar din cauza vecinătăţilor din Centrul istoric, iar ulterior se vor scoate la licitaţie, la pachet, proiectarea şi execuţia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!