[eadvert]
De departe, domnia sa a avut cea mai fermă poziție în cadrul discuțiilor pe tema indicatorilor tehnico-economici ai pieței din Beiuș, așa cum au fost ei prezentați pentru a fi adoptați în ședința de la finele lunii februarie a CL Beiuș.
Consilierul liberal s-a opus ferm posibilității ca viitoarea construcție a pieței să fie finanțată din bugetul local sau prin accesarea unui credit. În opinia sa, îmbrățișată rapid de alți consilieri liberali, dar și din opoziție, precum Monica Ștefănescu, Dorina Popa, Stela Babău, Sorin Briscan și Alexandru Degău, construcția pieței trebuie să aibă loc numai din fonduri europene. „Din calculele pe care le văd, suma investită nu se reflectă într-un beneficiu pentru noi, de aceea voi fi de acord cu acest proiect numai prin investiții din fonduri europene. Altfel vom îndatora comunitatea pentru foarte mult timp, cu o sumă foarte mare”, a spus Cristian Bugle.
Prima intervenție pe tema pieței a avut-o Ioan Ojică, acesta spunând că în primul rând consilierii trebuie să se pună de-acord dacă doresc sau nu o altă piață în Beiuș. Dacă da, „atunci e imperios necesar să stabilim modalitatea de finanțare pentru începerea lucrărilor. Și e necesară stabilirea imediată a locației unde să se disloce activitatea din piață și luarea măsurilor de amenajare a acestui loc. Cu tot ce trebuie: corturi, prelate, surse de apă. Din acest motiv, consider, domnule primar, că trebuie să-i puneți la muncă pe cei doi șefi de la piețe”, a afirmat consilierul Ioan Ojică. În opinia antreprenorului Sorin Briscan, consilier local USR Plus, „piața din Beiuș trebuie neapărat renovată, este în stadiu avansat de degradare, e foarte bine că se hotărăște să se facă. Sursa cea mai bună, ca pentru orice proiect, o reprezintă fondurile europene. Nu stiu în ce măsură se mai poate, dar ar fi binevenită acolo o parcare supraterană sau subterană la această piață. E un spațiu care ar fi câștigat cu o parcare în centru”.
Primarul Beiușului a explicat în intervenția sa că în momentul contractării studiului de fezabilitate, a pus problema unei parcări supraterane sau subterane, însă aceasta creștea mult costurile proiectului. În plus, Gabriel Popa spune că a renunțat la această propunere, fiindcă parcările nu sunt finanțate din fonduri europene.
Contractele de concesiune
La intervenția consilierului Alexandra Militaru, secretarul Alina Scrofan a declarat că există încă o problemă la piață, contracte de concesiune pe 29 de ani, pentru care departamentul juridic caută formule să le înceteze. În opinia secretarului, nu este normal să existe contracte de concesiune pentru piață, ci numai contracte de închiriere.
Discuțiile s-au aprins în momentul în care comisiile și grupul PSD au insistat că votează numai cu mențiunea consilierului Bugle ca sursa de finanțare să fie fondurile europene. Alexandra Militaru a intervenit, subliniind că viceprimarul Dragoș Balog a spus în ședința de comisie că piața se face pe bază de credit. Primarul Gabriel Popa a ținut să explice că piața se poate face pe credit, iar în momentul în care există deschisă linia de finanțare, investiția să fie comutată pe această linie. Se va deconta cheltuiala făcută pentru lucrări, iar creditul se va folosi pentru un alt obiectiv. Gabriel Popa spune că Beiușul nu ar fi primul care ar apela la o astfel de metodă, dând exemplul unor orașe mai mari ca Oradea, Arad, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara.
„Care este venitul pieței din Beiuș pe anul trecut?”, a insistat consilierul Cristian Bugle. „Nu discutăm asta”, a tăiat scurt intervenția primarul Beiușului. „O investiție pe credit este inacceptabilă. S-ar recupera investiția în 560 de ani. Haideți să ne înțelegem despre ce vorbim”, a punctat Cristian Bugle. Suma vehiculată pentru realizarea proiectului pieței este de 170 de miliarde de lei vechi. Construirea e necesară, deoarece piața agroalimentară – spațiul unde se desfășoară cea mai mare parte a activității comerciale, nu a mai fost renovată de ani buni. Viitoarea piață va fi ridicată chiar pe locul celei de acum. Proiectul, consideră primarul, va influența dezvoltarea comerțului local și asigurarea unui grad sporit de confort pentru beiușenii care se aprovizionează cu predilecție de la piață.
Trimite articolul
XTot ce ce sub 1000 de ani e bine.
-
Numai asa vor avea și beiusenii un Super-market wow în orașul lor.
e Bugle sau Buzle?
ce urgenta e cu piata, oare, sau n-are ce manca constrictorii si ei o pita?
Scopul pieței nu e sa aducă profit..ci ca oamenii sa se aprovizioneze în condiții de siguranță alimentara..
-
In sfârșit un om din secolul XXI !!!
Cei mai imbecil raționament al zilei!
Ma întreb pt Apollo 11 in cât timp o să se recupereze “investitia”!
Sau pt Arcul de Triumf!
Sau, sau, sau!
Nu știu dacă ați prins ideea…
-
Am prins-o, aveti perfecta dreptate!