Tiger Amira era o firmă aflată mereu în topul distribuitorilor de materiale de construcţii. În cel mai bun an al companiei, Tiger Amira avea afaceri de 171 milioane lei, maxim înregistrat în 2015. Acum doi ani, anunța că vinde active de 4,5 mil. euro, ca măsură de redresare a companiei, intrată în insolvenţă în februarie 2019. De această situație a profitat Primăria Oșorhei, care a primit recent un nou raport de evaluare de la firma de insolvență și a decis să achiziționeze din bugetul local 10.000 mp de teren și clădiri de la fosta bază Tiger Amira, din centrul Oșorheiului. Hotărârea a fost luată în ședința Consiliului Local Oșorhei din 28 aprilie 2022.
„Noi urmăream de mai multă vreme situația din rapoartele de evaluare pe care ni le-a trimis firma de insolvență. Construcția unei piețe agroalimentare e prinsă în Planul Urbanistic General și dacă nu exista această oportunitate, noi doream să-i expropriem pe proprietari. După ce am primit acest raport de evaluare, ne-am exprimat intenția de a cumpăra. Azi am decis să cumpărăm clădirile și terenul pentru 1,2 milioane de lei, adică 240.000 de euro.Mulțumesc consilierilor care au realizat importanța acestui proiect pentru toți cetățenii comunei și au votat în unanimitate această hotărâre”, a transmis primarul de Oșorhei, Ioan Gligor.
Șeful Primăriei Oșorhei spune că proiectul pieței agroalimentare este o necesitate, deoarece în comună sunt mulți producători locali, iar circa 50 dintre aceștia au solarii. Primarul spune că acești oameni care produc trebuie susținuți, e necesar să aibă un loc civilizat unde să își vândă marfa. „Noi credem că noua piață agroalimentară din Oșorhei se va consacra ca fiind acel loc în care omul știe că poate veni să cumpere ceapă, ridichi, zarzavaturi, un pui, o găină, direct de la producător. Nu numai producătorii au de câștigat, ci și consumatorii. În această piață nu vom permite specula”, avertizează primarul Gligor. Piața agroalimentară va fi gata la cheie în maximum 3 ani.
Falimente răsunătoare
Tiger Amira era prezentă la Oșorhei de peste 20 de ani. Familia Tomele, care a fondat această firmă în 1991, se afla an de an în topul milionarilor întocmit de Forbes, fiind plasată înaintea altor nume cu greutate în construcții, retail.
[eadvert]
De la 1 martie, o altă firmă și-a închis porțile la Oșorhei. Este vorba despre Damore, care producea tălpi pentru încălţăminte, situându-se prin 2010 pe locul 10 în zonă și în județul Bihor, cu posibilități de dezvoltare și creștere. Conform site-ului firmei, Damore a fost înfiinţată în anul 1997 de către un grup de investitori italieni, care aveau deja în Italia producţii asemănătoare şi care au simţit nevoia unei mutaţii în ţările în curs de dezvoltare, acolo unde existau alte societăţi lidere în producţia de încălţăminte, societăţi care erau deja cliente ale societăţii-mamă Suolificio CA.PRI S.p.A. existente în Italia şi care la rândul lor, au făcut acea mutaţie din Italia înspre România. „Într-o vreme, Damore a fost cel mai mare contribuabil din Oșorhei. De la 1 martie , 200 de oameni care lucrau acolo și-au pierdut job-urile”, spune primarul Ioan Gligor.
Parc industrial pe 18 ha
Primar vizionar și determinat, Ioan Gligor e gata să „acopere” efectele acestor falimente pentru comunitate. Un proiect cum nu mai e altul în România va prinde contur în câteva luni, dar șeful Primăriei Oșorhei nu vrea să vorbească încă despre el. Spune însă că Primăria Oșorhei va face un parc industrial în regim propriu, pe o suprafață de nu mai puțin de 18 ha. Adică aproape jumătate din suprafața pe care construiește CJ și mai multe primării locale în tot județul. Ideea parcului industrial la Oșorhei datează de mai bine de 15 ani. Ea a fost adusă în spațiul public de fostul senator Cornel Popa, într-o discuție cu Grupul de Acțiune Local și alți oameni politici la Oșorhei. Atunci a fost prima dată când s-a vorbit de un parc industrial în afara Oradiei. Primăria Oșorhei are o rețetă proprie de construcție a parcului industrial, plasat la ieșire înspre Aleșd, în zona industrială. „Parcul industrial e împărțit în parcele de 5.000 mp și de 10.000 mp. Sunt firme care activează în toate domeniile. Partenerii noștri, acești investitori, plătesc o redevență din care Primăria va duce acolo utilitățile”, explică primarul Ioan Gligor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!