Pentru concertul pe care îl va susține în aer liber, la Oradea, pianistul Havasi Balázs a cerut un pian excepțional, marca Bösendorfer. În aceste condiții, organizatorul Mihai Jurca a apelat la conducerea Filarmonicii de Stat Oradea, cea care deține un pian Bösendorfer, proaspăt recondiționat, anul trecut. Adică un pian care corespunde întocmai pretențiilor formulate de HAVASI!
Potrivit directorului Jurca, APTOR s-a oferit chiar să plătească Filarmonicii chirie pentru instrument și să se ocupe și de asigurarea acestuia, pentru anihilarea riscurilor asociate transportului pianului pe o distanță de nici 500 de metri, de la sediului Filarmonicii, situat pe Strada Moscovei nr. 5, până în Piața Unirii. Cu toate acestea, directorul Filarmonicii, actorul Meleg Vilmos (UDMR), ar fi refuzat propunerea APTOR. În aceste condiții, directorul APTOR a trebuit să se reorienteze spre București, de unde a închiriat un alt pian, marca Steinway D-274, cu peste 3.000 de euro. Bani de care Filarmonica, finanțată din bani publici de Consiliul Județean, se pare că nu are nevoie.
Pian sensibil la… aer
Evaluat la 180.000 de euro, pianul Bösendorfer 290 Imperial este declarat netransportabil de către managerul Filarmonicii, Meleg Vilmos. Acesta își motivează gestul, spunând că producătorul pianului le-a recomandat să nu scoată instrumentul din microclimatul Sălii „Enescu – Bartok”, de la etajul instituției de cultură.
„Nu poate fi transportat, întrucât se deteriorează. Întrucât e așa de valoros, nu îl putem închiria, pentru niciun concert și pentru niciun ban, ci doar în sala noastră de concerte poate fi folosit. Așa ne-au recomandat trimișii Bösendorfer, să nu îl scoatem din sală”, ne spune Meleg, precizând că anul trecut, pianul a trecut printr-o revizie tehnică, operată de o echipă trimisă de producătorul austriac.
În vârstă de 13 ani, pianul nu este vechi. Însă, cu toate acestea, managerul Filarmonicii evidențiază riscurile ca pianul să „tușească”, neobișnuit cu aerul tare de afară. Și poate, cu degetele fulminante ale celebrului HAVASI.
Instrumentul din Oradea a fost achiziționat acum 13 ani, când director al Filarmonicii era Sarkadi Zsolt, azi director economic, iar producătorul Bösendorfer a oferit instituției orădene o reducere consistentă, de circa 30%, relatează Meleg Vilmos.
Atenție cu pianul pe scări!
Mai mult, Meleg se arată îngrijorat și de transport. „Noi avem scări. Este o posibilitate uriașă să se întâmple ceva”, afirmă Meleg, arătând că proverbele pot fi cât se poate de bine ancorate în realitate. Cel puțin în realitatea Filarmonicii…
Pianul Filarmonicii stă tot timpul stă pe scenă și e mișcat doar câțiva metri, pe rotile. Managerul Meleg susține că în România există doar două piane Bösendorfer de această valoare și că, recent, a mai fost achiziționat unul, de către o firmă din Timișoara. „Acela este transportabil. Au tot ce trebuie pentru a putea fi transportat și instalat. Ei au grijă de instrumentul lor și nu e legat de sală”, afirmă Meleg, precizând că, pentru la toamnă, Filarmonica chiar plănuiește un concert susținut de doi pianiști, la cele două piane Bösendorfer din Vestul țării.
Concert sold-out
În altă ordine de idei, interesul orădenilor pentru concertul celebrului pianist maghiar HAVASI este enorm. S-au epuizat cele 2.300 de bilete puse în vânzare, anunță Mihai Jurca, organizatorul evenimentului. Concertul va avea loc în Piața Unirii din Oradea, miercuri 21 august, începând cu ora 20:30, însă pe platforma iabilet.ro nu mai există niciun bilet disponibil. Este singura platformă prin care puteau fi procurate bilete.
Directorul APTOR a confirmat faptul că nu se mai găsesc bilete, iar în situația excepțională în care organizatorii vor putea suplimenta, totuși, capacitatea de asistență în Piața Unirii, cu încă câteva sute de locuri plătite, biletele vor fi comercializate doar pe platforma iabilet.ro.
Biletele fuseseră puse în vânzare la mai multe categorii de prețuri: 100, 70, 50 și 25 de lei.
Scena va fi montată înspre stația de tramvai din Piața Unirii, iar spectacolul va dura circa două ore. Pentru hidratare, organizatorii vor amenaja două spații de unde publicul își va putea procura diverse băuturi, în spațiul dintre cele două catedrale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!