Unul dintre cei mai cunoscuţi pianişti români contemporani, Horia Mihail, porneşte din nou într-un turneu naţional extraordinar. În perioada 9 aprilie – 8 mai va susţine 18 recitaluri în 17 orașe din țară. „Pianul călător”, ediția a opta, marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.
Povestea acestui pian călător a început undeva în anul 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii. În 1846, pianistul şi compozitorul Franz Liszt concerta prin ţară, trecând prin Transilvania, Muntenia şi Moldova. Evenimente de acest gen erau extrem de rare în comunităţile vizitate de Liszt, fiind primit cu mare bucurie în oraşe precum Arad, timişiara, Cluj, Iaşi sau Bucureşti. Multe din aceste concerte au avut caracter umanitar, Farnz Liszt donându-şi onorariul pentru săraci sau pentru înfiinţarea unor şcoli. Începând din 2011, pianistul Horia Mihail a trecut, asemeni înaintaşului său, prin zeci de oraşe din ţară.
Directorul artistic al Filarmonicii, Vasile Foica, este bucuros că acest turneu ajunge, marţi, 10 aprilie, şi în Oradea. Chiar dacă va avea loc concertul într-o altă zi decât cea a concertului săptămânal, este convins că sala se va umple de melomani, mai ales la un repertoriu atât de frumos.
Programul va cuprinde celebra „Alla turca”, Sonata nr. 11 în la major, KV 331/300i de W. A: Mozart, inclusă în turneul 100% Mozart din 2014, apoi Sonata nr. 14, op. 27 nr. 2 în do diez minor – Sonata lunii de L. van Beethoven, din turneul anului 2013, lucrarea Kinderszenen, op. 15 de R. Schumann şi în final, Rapsodia Română nr. 1, transcrisă pentru pian chiar de compozitorul George Enescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!