Pianistul craiovean Mihai Diaconescu a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. Csíky Boldizsár, şi începând cu anul 2014 a studiat la Helsinki, datorită unei burse Erasmus, finalizând apoi și masterul la Academia „Sibelius” din capitala Finlandei, la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna.
[eadvert]
A debutat pe scena internațională la vârsta de 12 ani în cadrul unui curs de măiestrie la München. Din anul 2006 a început o activitate concertistică puternică, susținând concerte pe scenele din România și pe cele internaționale. În decursul carierei sale, Mihai Diaconescu a obținut premii la concursuri importante la nivel internațional: Premiul I la Concursul ,,Rovered’Oro” (Italia), Premiul I la Concursul „Liszt” (România), precum și alte distincții.
Joi, 27 aprilie, la Oradea, Mihai Diaconescu va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 24 în Do minor, K. 491 de W. A. Mozart. „Vă invit cu mare drag să ascultaţi un concert cântat destul de rar, Concertul în do minor de Wolfgang Amadeus Mozart, o piesă cu totul deosebită.”
Concertul pentru pian și orchestră nr. 24 în Do minor, KV491 a fost compus în anii 1785-1786 și finalizat la 24 martie 1786, aproape simultan cu Concertul pentru pian și orchestră nr. 23 în La Major. Intenționând să fie el însuși solist în cadrul concertului, Mozart nu a scris integral partea solistică. Premiera a avut loc la Burgtheater din Viena, în aprilie 1786. Concertul este una dintre cele mai avansate lucrări din acest gen muzical, apreciat de către mari compozitori, dintre care Ludwig van Beethoven și Johannes Brahms.
Joi, sub bagheta lui Cristian Spătaru, un tânăr dirijor din Republica Moldova care se bucură deja de o carieră internațională, se va mai putea audia în prima parte a serii Uvertura – Così fan tutte, K. 588. de Mozart Così fan tutte este o operă comică (opera buffa) în două acte, care a avut premiera la 26 ianuarie 1790 la Burgtheater Viena. Libretul a fost conceput de către Lorenzo da Ponte, care mai scrisese libretul a două opere mozartiene: „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) și „Don Giovanni”. Traducerea titlului provenit din limba italiană este „Așa fac toate”, indicând faptul că toate femeile procedează în același fel în anumite circumstanțe.
În partea a doua a concertului se va audia mai întâi Adagio și Fugă în Do minor, K. 546, o lucrare mozartiană pentru corzi. Compozitorul a notat-o în catalogul său la data de 26 iunie 1788 drept „Un Adagio pentru două viori, violă și bas, pentru o fugă pe care am scris-o acum ceva timp pentru două piane”. Fuga la care face referire Mozart este Fuga pentru două piane în do minor, K. 426, scrisă în decembrie 1783.
Seara se va încheia cu Simfonia nr. 41 în Do major “Jupiter”, K. 551. Mozart a finalizat Simfonia nr.41 în Do major „Jupiter”, KV551 în 10 august 1788. Este ultima și cea mai lungă simfonie a sa, iar unii critici o consideră cea mai strălucită simfonie din întreaga istorie a muzicii clasice. Lucrării i-a fost atribuită denumirea de „Jupiter” probabil de către impresarul Johann Peter Salomon.
Concertul de joi al Filarmonicii orădene poartă numele generic „Late Mozart” pentru că face referire la faptul că cele patru lucrări ce vor fi prezentate sunt scrise în ultimii cinci ani ai vieții sale. Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!