În cadrul evenimentului muzical de joi, 22 februarie, al Filarmonicii de Stat Oradea, de la ora 19 :00 va avea loc concertul intitulat „Armonii excepționale” în sala de concerte „Enescu – Bartók”.
[eadvert]
„Va fi emanat aerul boem al Parisului prin scriitura fină a lui Claude Debussy și lucrarea sa «Preludiu la după-amiaza unui faun», va fi redată fermitatea rusă, care ascunde în spatele ei o sensibilitate misterioasă, regăsită în stilul componistic al lui Sergei Rahmaninov și a Concertului nr. 2 pentru pian și orchestră, op.18, iar în final, o eleganță englezească, ca un tablou al Curții britanice, de un rafinament rar întâlnit, va fi exprimată prin «Variațiunile Enigma» de Edward Elgar. Aceste armonii strălucitoare, care se întrec în sonorități inedite și într-o revărsare de sentimente variate, formează programul concertului dirijat de Mihaela Cesa-Goje, în care va fi invitată pianista Anna Fedorova”, anunţă Filarmonica orădeană.
Mihaela Cesa-Goje a absolvit Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima”, specializarea Dirijat la clasa maestrului Florentin Mihăescu și Cornel Groza. În prezent este conferențiar și Director al departamentului de Compoziție muzicală și Dirijat în cadrul aceleiași instituții de învățământ.
Ulterior a absolvit masteratul la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a primit premiul „Irene Burcher” pentru rezultate excepționale. În anul 2012 obține titlul de doctor, la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentin Timaru. În România, Mihaela a susținut concerte ca dirijor invitat al orchestrelor filarmonice din București – Orchestra de cameră Radio, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Satu Mare, Sibiu, Oradea, Arad. În 2016 a debutat la pupitrul orchestrei Operei din Dallas selectată din peste 150 de candidați. În anul următor primește disctincția de Asociat al Academiei Regale de Muzică din Londra pentru contribuția semnificativă în domeniul dirijatului.
În 2011 participă la masterclassul cu Bernard Haitink și „Lucerne Festival String Orchestra”. În același an devine „Dudamel Fellow” prin obținerea bursei internaționale omonime, care îi va aduce și debutul la pupitrul Orchestrei Los Angeles Philharmonic. Este câştigătoarea programului Taki Alsop Conducting Fellowship în anul 2009, ocazie cu care debutează la pupitrul orchestrelor americane Baltimore Symphony, Colorado Symphony, Florida Orchestra.
Alături de artiştii ucraineni
Anna Fedorova a absolvit Școala de Muzică Lysenko din Kiev unde a studiat cu Borys Fedorov, și apoi Accademia Pianistica în Imola, Italia, la clasa profesorului Leonid Margarius. A continuat cu studiile masterale la Royal College of Music din Londra, sub îndrumarea profesoarei Norma Fischer. A concertat cu multe dintre cele mai importante orchestre din lume şi a fost numită „pianist al casei” la Concertgebouw Amsterdam, unde a susținut peste 45 de concerte.
În 6 martie 1922 a fost una dintre primele artiste care au susținut un concert caritabil, în vederea strângerii de fonduri pentru victimele războiului din Ucraina. În acea seară a reușit să strângă peste 100.000 euro, ceea ce a determinat-o să continue seria concertelor caritabile.
În 2022 Anna Fedorova și contrabasistul Nicholas Santangelo Schwarz au fondat Academia de Muzică Davidsbündler în Haga. Înainte ca porțile instituției să se deschidă în mod oficial, școala a început să ofere educație muzicală refugiaților ucrainieni stabiliţi în Olanda. Activitatea Academiei a continuat și în 2023, oferind burse integrale tinerilor talentați proveniți din familii cu venituri reduse, printre care se numără și 12 pianiști ucraineni.
Anul trecut, pianista a lansat trei albume solo de pian și patru de muzică de cameră, înregistrând toate concertele de pian ale lui Rahmaninov cu Sinfonieorchester St. Gallen și dirijorul Modestas Pitrenas.
Citiți principiile noastre de moderare aici!