16 români, dintre care trei bihoreni, au fost prinşi după ce au adus din Bulgaria 35.000 euro falşi şi au falsificat mai multe carduri electronice şi au sustras circa 600.000 euro de la diverse bănci din SUA, Europa, au intrat pe mâna oamenilor legii.
Capul reţelei este un orădean „interlop de mâna a doua” care a mai călcat strâmb anterior, fiind cercetat şi condamnat pentru tentativă de tâlhărie.
Toţi pe ei
Indivizii (trei din Bihor, trei din Caraş Severin, opt din Timiş, unul din Dolj şi unul din Bucureşti), cu vârsta între 22 şi 34 de ani, care erau conduşi de orădeanul C.I.I. (34 ani), au început să lucreze mai intens de anul trecut şi au acţionat în zona de vest a ţării – în Bihor, Timiş, Arad şi Caraş Severin.
Un individ din ţară se îndeletnicea cu operaţii de phishing (furt de date personale prin SMS şi internet) şi datele personale obţinute le oferea apoi liderului reţelei de infractori. Apoi cei 16 indivizi „prelucrau” aceste date în 18 locaţii din ţară (fiecare dintre cei 16 avea câte o locaţie de creare de carduri false, în Bihor fiind două astfel de „sedii”) inscripţionându-le cu ajutorul dispozitivelor electronice speciale pe benzile magnetice ale cărţilor de credit. Cardurile astfel falsificate au fost folosite de cei 16 la shoping, indivizii cumpărând (cu sau fără ajutorul angajaţilor din magazine) din banii furaţi în acest mod băuturi, ţigări, bijuterii, ceasuri, îmbrăcăminte.
Mai mult, cei 16 au folosit cardurile false la diverse bancomate de la unele firme înfiinţate tocmai în acest scop de unii dintre cei 16. Pentru munca depusă, membrii grupului infracţional erau şi răsplătiţi de şeful lor, care îi „premia” cu sume între 400 – 4.000 de lei, în funcţie de „profitul” obţinut.
S-a rupt aţa
De reţea însă au aflat oamenii legii, SRI, procurorii DIICOT şi poliţiştii de la BCCOOradea şi din alte judeţe intrând de fir. Treptat, cei 16 au fost hăituiţi, au fost efectuate 18 percheziţii domiciliare unde erau practic punctele de lucru unde se confecţionau cardurile false. În timpul percheziţiilor, s-au dat 16 mandate de aducere, s-au ridicat înscrisuri, diverse sume de bani în valută şi aparatură laptop-uri, unităţi centrale de calculator, suporturi optice de stocare a datelor, toate acestea fiind acum controlate de experţi. Joi, 22 aprilie, reţeaua a fost destructurată complet după ce liderul grupării a fost prins înflagrant în Lugoj, împreună cu alţi trei membri ai grupuluim carea veau asupra lor suma de 35.000 euro falşi. După investigaţii, poliţiştii au aflat că banii erau contrafăcuţi în Bulgaria şi au ajuns în ţară puţin înainte de ziua flagrantului.
Şi şeful unei cooperative de credit din Caransebeş e verificat de procurorii D.I.I.C.O.T., care verifică informaţiile despre valuta falsă care ar fi urmat să fie predată acestuia pentru a fi pusă în circulaţie.
Închisoare 20 de ani
Cei 16 sunt acuzaţi de criminalitate informatică, falsificare şi punere în circulaţie de mijloace de plată electronică falsificate, precum şi infracţiuni privind comerţul electronic, deţinerea în vederea punerii în circulaţie de valută contrafăcută şi înşelăciune. 11 dintre cei 16 membri ai reţelei au fost reţinuţi în Arestul Poliţiei Bihor pentru 24 de ore, iar vineri, cinci dintre ei (printre care şi doi orădeni) au fost prezentaţi instanţei Tribunalului Bihor, care a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă.
Indivizii riscă acum să stea după gratii între 5 şi 20 ani închisoare.
Despre păgubiţi practic nu se poate vorbi, spun poliţiştii de la Crimă Organizată. Unii dintre ei ştiu că li s-au cam golit conturile, alţii nu, dar poliţiştii susţin că tranzacţiile bancare sunt asigurate la băncile din SUA sau din alte state de unde indivizii au sustras bani din conturi, astfel că titularii de drept nu vor avea de suferit.
O.Ş.
Mandate de arestare contestate
Citiți principiile noastre de moderare aici!