Ultimele modificări ale Codului fiscal, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018, lasă pe dinafară informațiile în ceea ce priveşte asigurările de sănătate de la stat, mii sau chiar zeci de mii de persoane care obţin venituri din activităţi independente. Este vorba despre cele care au venitul lunar mai mic decât salariul minim pe economie, 1.900 de lei, sau 22.800 de lei pe an. Potrivit legii, acestea nu sunt obligate să plătească constribuţii de asigurări de sănătate (CASS). Dacă au obţinut însă în 2017 aceste venituri, sunt obligate să plătească 10% din salariul minim pe economie, adică 190 pe lună sau 2.280 de lei pe an, sume achitate trimestrial. Cine nu plăteşte aceste contribuţii nu beneficiază de asigurare medicală de la stat: nici consultaţii, nici reţete, nici investigaţii sau spitalizări. Decât contra cost. Iar costurile nu sunt deloc mici.
Îngrijorare
În prima fază, multe dintre aceste categorii de persoane au fost îngrijorate. Ce se va întâmpla cu ele în cazul unei îmbolnăviri? În cazul în care vor trebui să-şi facă anumite analize de laborator sau în cazul unor spitalizări. Câţi bani vor fi nevoite să scoată din buzunar? Este cazul ca aceste persoane să fie îngrijorate? Care sunt soluţiile? Asigurările individuale de sănătate!
Asigurarea individuală
Asigurarea individuală de sănătate este acel tip de asigurare care acoperă costurile pentru servicii medicale precum: consultaţii medicale, analize de laborator, investigaţii medicale şi imagistice (EKG, Ecografii, CT, RMN etc.), transport cu ambulanţa, proceduri chirurgicale în ambulatoriu/spitalizare de zi, monitorizare boli cronice şi pre-existente, spitalizare şi intervenţii chirurgicale. Aceste servicii medicale sunt acoperite fără costuri suplimentare din partea asiguratului, întrucât a plătit o primă de asigurare.
Asigurarea de sănătate oferă acces la servicii medicale în regim privat sub trei planuri de asigurare: Ambulatoriu, Spitalizare şi intervenţie chirurgicală şi Prevenţie şi transport cu ambulanţa.
Serviciile medicale oferite printr-o asigurare medicală de sănătate se decontează între asigurator şi furnizorul de servicii medicale (spitalul sau laboratorul privat). Asiguratul nu trebuie să plătească nimic.
Soluţii
Informaţii despre asigurările individuale de sănătate ne-au fost prezentate de Cerasela Chiriac, Owner Interbroker.
„Persoanele care nu se încadrează în veniturile prevăzute de Codul fiscal pentru plata CASS nu ar trebui să fie îngrijorate. În sistemul privat există soluţii pentru ele. Au două domenii mari pentru care pot opta. Dacă îşi doresc doar servicii de sănătate pentru zona de ambulator – consultaţii, analize de laborator, respectiv tratament acasă sau la medic – pot opta pentru o asigurare privată de sănătate care include doar acest pachet. În acelaşi timp, sunt persoane care au nevoie de spitalizare. Acestea au posibilitatea de a opta pentru alt pachet. Pachetele pot fi combinate. Este ca un puzzle din care fiecare poate să-şi ia doar o bucăţică sau toată imaginea. În funcţie de posibilităţile financiare sau de educaţia fiecăruia. Persoanele care au avut experienţe pe zona de sănătate la sistemul de stat vor fi mult mai dornice să vadă un sistem de asigurare privat”, ne-a explicat Cerasela Chiriac.
Specialista în asigurări ne-a precizat că de la an la an, asigurările de sănătate au devenit tot mai accesibile din punct de vedere financiar. Şi în ceea ce priveşte riscurile, companiile de asigurări şi-au diversificat tot mai mult gama. Companiile private oferă alternative.
Accesarea serviciilor
Reprezentanta Interbroker ne-a explicat cum pot fi accesate serviciile medicale de către o persoană care are o astfel de asigurare de sănătate. Prin intermediul unui call-center.
„În cadrul asigurărilor private de sănătate, ca idee generală, nu discutăm despre clientul nostru, acela care, în extremă, trebuie să scoată un ban din bunzunar. El sună la call-center şi asiguratorul îi recomandă din lista de furnizori un medic. Acolo, el va fi primit şi tratat. Deci atâta timp cât clientul nostru nu scoate un ban din buzunar, poate să-şi aleagă medicul sau va fi direcţionat către cadre medicale din clinici şi spitale private unde va beneficia de servicii medicale de sănătate. Este irelevant cum se numeşte acel asigurator. Şi culmea este că dacă veţi studia lista de furnizori de la mai mulţi asiguratori, veţi observa că aceleaşi clinici, aceleaşi spitale se regăsesc pe listele tuturor. Să vă dau un exemplu cu relevanţă pentru Oradea: Pelican va trata un pacient al Euroins, Asirom, Allianz, Grupama sau Signal Iduna în acelaşi fel. Pentru el nu contează ce scrie pe cardul tău. Te va trata ca pe un client de asigurare privată de sănătate. Este irelevant pentru el care este asiguratorul, pentru că el are acelaşi tarif cu oricare asigurator”, ne-a precizat Cerasela Chiriac.
Avantaje
Asigurările individuale de sănătate oferă avantaje multiple asiguraţilor. În primul rând, nu limitează specialităţile medicale pentru consultaţii la care asiguratul are acces (26 de specialităţi medicale). Pachetul ambulatoriu poate fi accesat de 2 – 10 ori pe an. Acoperă atât spitalizarea cât şi intervenţiile chirurgicale într-o limită rezonabilă, fără co-plată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!