Multe dintre persoanele fizice, titulari de PFA, II, IF sau profesiile liberale, nu știu că pot să-și deducă o parte din cheltuielile pe care le fac prin utilizarea autoturismului proprietate personală în activitatea desfășurată. Deducerea se face în baza unui contract de împrumut sau de comodat.
[eadvert]
Astfel, cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații, aferente autoturismelor folosite de contribuabil sunt deductibile în limita a 50% din valoarea lor, la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane.
Potrivit Codului fiscal cheltuielile de funcționare sunt limitate la 50% pentru „vehicule rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfășurării activității și a căror masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, aflate în proprietate sau în folosință”.
Ce se poate deduce
În cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale sunt cuprinse cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, precum: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecțiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată, dobânzile, comisioanele, diferențele de curs valutar înregistrate ca urmare a derulării altor contracte decât cele de leasing.
În cazul cheltuielilor reprezentând diferențe de curs valutar înregistrate ca urmare a derulării unui contract de leasing, limita de 50% se aplică asupra diferenței nefavorabile dintre veniturile din diferențe de curs valutar sau veniturile financiare aferente datoriilor cu decontare în funcție de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, și cheltuielile din diferențe de curs valutar și cheltuielile financiare aferente.
Printre aceste cheltuieli deductibile în procent de 50% enumeram: polița RCA și polița CASCO, rovinieta și costul cu inspecția tehnică periodică, cheltuieli cu combustibilul, servicii de reparații și de întreținere (de exemplu spălarea mașinii). De asemenea, chiria pentru autoturismul utilizat conform contractului de închiriere este cheltuială deductibilă în limita a 50% din valoarea chiriei.
Dacă autoturismul este în proprietatea PFA se pot deduce și taxele locale. Prin contractul de comodat, închiriere se transmite dreptul de utilizare nu și dreptul de proprietate.
Pentru deducerea cheltuielilor amintite, nu trebuie întocmite foi de parcurs. Sunt suficiente factura fiscală sau bonul fiscal (bonul fiscal să aibă completat CUI-ul activității).
Deducerea integrală
Cheltuielile enumerate anterior sunt integral deductibile, pentru situațiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii: vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție și servicii de curierat; vehiculele utilizate de agenții de vânzări și de achiziții; vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie; vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către școlile de șoferi.
Pentru acordarea deductibilității integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizării vehiculelor se efectuează pe baza documentelor justificative și prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă: categoria de vehicul utilizat, scopul și locul deplasării, kilometrii parcurși, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Astfel, persoanele fizice, titulari de PFA, II, IF sau profesiile liberale, care desfășoară activități economice în cel puțin una din categoriile punctate anterior pot deduce integral cheltuielile cu autovehiculele. Cheltuielile cu autoturismele care intră sub incidența acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
Cheltuielile folosite de PFA prin utilizarea autoturismului pot fi deduse în procent de 50%
Trimite articolul
X“la cel mult un singur autoturism” face sens! deci pot si la jumatate de autoturism, este?
-
…la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane.
Adică nu poți deduce pentru două mașini la o persoană.
Dar daca o masina o folosesti exclusiv pt curierat deduci 100%, evident cu intocmirea foii de parcurs justificative, poti avea si omasina folosita mix ca pfa care sa aiba deducere 50%?
CONTRACT DE INCHIRIERE (AUTO)VEHICUL se poate face și între PFA și proprietarul mașinii care poate sa fie tot el, nu este cumva conflict de interese