Un astfel de dascăl a fost şi Petru Miheş, care a slujit şcoala din Meziad din anul 1931 şi până în anul pensionării, 1972. Iubit de săteni, s-a dăruit atât în dezvoltarea şcolii cât şi a satului.
În 1948, în urma reformei învăţământului, s-a desfiinţat ciclul secundar, într-un moment în care la şcoală frecventau cursurile 236 de elevi, din care în clasele V-VII erau 49 de elevi. În 1955, ca urmare a demersurilor făcute de Petru Miheş către autorităţi, primeşte aprobare pentru înfiinţarea clasei a V-a şi mai apoi şi pentru clasele VI-VIII.
În 1961, la insistenţele sale, cu spirjinul sătenilor şi al autorităţilor din acea vreme, i se dă în folosinţă o nouă locaţie pentru şcoală. Noua locație era mai spaţioasă, și a reușit astfel să ţină cursurile claselor primare şi gimnaziale dimineaţa.
Petru Miheş a înfiinţat şi un cor cu elevii, pe două şi mai apoi trei voci. Mai târziu a înfiinţat şi corul bisericesc. S-a implicat în introducerea telefonului în Meziad (16 iulie 1943) şi a fost unul din promotorii introducerii curentului electric în sat (1968). Talentat nu doar la scris dar şi în arte, a pictat iconostasul bisericii în 1940, care a rămas până în 2008, când biserica a fost renovată.
În 14 mai 2000, şcoala în care a slujit peste patru decenii primeşte numele său: Şcoala Gimnazială „Petru Miheş” Meziad. După 16 ani, în a doua zi de Paşte, se dezveleşte şi bustul său, amplasat în faţa şcolii, prin eforturile depuse de primarul comunei Remetea, Adrian Ştefănică, şi ale directorului muzeului „Ţării Crişurilor” din Oradea, Aurel Chiriac. Bustul a fost realizat de cunoscutul sculptor Marius Vesa, prezent la eveniment.
Luni, 2 mai, într-o atmosferă de sărbătoare şi sub un soare arzător, sătenii s-a adunat în număr mare în curtea şcolii pentru a cinsti memoria învăţătorului emerit Petru Miheş. Slujba de sfinţire a busutului a fost ţinută de şapte feţe bisericeşti: pr. protopop Popa Marian-Vasile, pr. protopop Ioan Nat-Balint, pr. secretar Stan Florin, pr. contabil Ciprian Herman, pr. paroh Ovidiu Buzgariu, pr. Ionel Tirean – parohia Drăgoteni şi pr Faca Balint Cosmin din Budureasa.
Statuia a fost dezvelită de primarul comunei Remetea, Adrian Ştefănică, şi de fiica învăţătorului, prof. Livia Miheş Papiu. Au luat apoi cuvântul: fostul director al şcolii, Gheorghe Cornea, actualul director, Stelian Copil, Alin Novac-Iuhas – şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Aurel Chiriac – directorul muzeului „Ţării Crişurilor” din Oradea, care l-a prezentat comunităţii şi pe sculptorul Marius Vesa, profesorul universitar Ioan Laza, fost elev al învăţătorului emerit şi Ioan Mang – liderul judeţean al PSD Bihor.
Dintre toţi vorbitorii, cel mai apropiat dascălului Petru Miheş a fost profesorul Gheorghe Cornea, care în cuvântul său a trecut în revistă activitatea didactică şi personalitatea complexă a învăţătorului. „Am învăţat de la el rigurozitatea, sinceritatea în comunicare, perseverenţa, consecvenţa şi punctualitatea. Ne aştepta întotdeauna cu ceasul de buzunar în mână, şi cu zâmbetul pe buze ne verifica pregătirea zilnică pentru activităţile şcolare”, a spus fostul director al şcolii.
Cea care a încheiat prin cuvânt evenimentul a fost fiica învăţătorului Petru Miheş, prof. Livia Miheş Papiu, care a mulţumit sătenilor, prietenilor, oficialităţilor care au fost prezente şi care s-au implicat în acest moment important pentru satul Meziad.
La final s-au depus coroane de flori şi s-au acordat diplome de onoare foştilor dascăli ai şcolii. Un moment emoţionant a fost acordarea diplomei de cetăţean de onoare al comunei Remetea profesorului Gheorghe Cornea, care atât în timpul activităţii de dascăl cât şi după pensionare s-a implicat atât în dezvolatea şcolii cât şi în viaţa comunităţii. Evenimentul s-a încheiat în căminul cultural proaspăt renovat, cu un program artistic şi o masă caldă oferită sătenilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!