Având în vedere faptul că, în contextul acestei zile, se vor utiliza mult surse de foc în spaţii deschise în timpul desfăşurării diverselor activităţi recreative, în perioada imediat următoare există un risc ridicat de producere a unor incendii, care pot afecta hectare întregi de păşune sau păduri.
ISU Crişana vă reaminteşte faptul că principalele cauze ale producerii incendiilor de pădure sunt folosirea neglijentă sau în condiţii nelegale a focului deschis, aruncarea la întâmplare a resturilor de ţigări aprinse sau jocul copiilor cu focul.
Recomandări pentru siguranţă
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente care se pot solda cu consecinţe grave, vă recomandăm respectarea următoarele reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor: nu faceţi foc decât în locurile permise şi amenajate, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde, nu aprindeţi focul pe timp de vânt sau la o distanţă mai mică de 100 m de liziera pădurii. Prepararea hranei se face numai în locurile de popas amenajate având la îndemană mijloace pentru stingerea focului. De asemenea e bine să nu fumaţi lângă mirişti şi păduri sau în alte locuri cu pericol de incendiu, să nu aruncaţi la întâmplare ţigara nestinsă. Totodată, nu parcaţi autoturismul, nu instalaţi cortul sau alte amenajări de picnic în apropierea pădurii, nu lăsaţi copii să se joace cu focul, înlăturând cu desăvârşire accesul acestora la chibrituri, brichete, lumânări sau alte surse de foc, supraveghindu-i în permanenţă. Întotdeauna e bine să menţineţi curăţenie la locul unde preparaţi hrana: aruncaţi în locuri special amenajate resturile, deoarece ele pot contribui la propagarea incendiilor. Nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii. La final, stingeţi cu apă sau pământ cărbunii încinşi sau jarul înainte de a pleca din pădure, iar dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le. Nu ezitaţi să aunţaţi imediat orice incendiu pe care il observaţi la 112. „Stimaţi cetăţeni, prevenind incendiile de pădure, protejaţi viaţa, mediul şi bunurile”, precizează locotenent Camelia Roşca, ofiţerul de presă al ISU Crişana.
Citiți principiile noastre de moderare aici!