Cazul a ajuns în instanță, iar judecătorii Tribunalului Bihor au anulat amenda, arătând că nu au existat relații de muncă între organizatorul petrecerii și soliștii care au susținut că au cântat fără să fie plătiți, fiind colegi sau prieteni cu cel sancționat. Sentința a devenit definitivă la sfârșitul săptămânii trecute, când Curtea de Apel Oradea a respins recursul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor.
„E o soluție normală, pentru că a fi obligat să închei contracte de muncă pentru muzicanții care îți vin la o petrecere sau la o nuntă e o utopie și de fapt, și juridică”, a explicat pentru Jurnal bihorean și Bihon.ro avocatul Adrian Costea, cel care, alături de avocatul Cosmin Staniș, l-a reprezentat pe reclamant în fața judecătorilor.
Descindere la „Hora Satului”
În noaptea de 13 iunie 2022, în jurul orei 1:00, inspectorii de muncă, însoțiți de polițiști și jandarmi, descindeau în căminul cultural din Roșia, unde se desfășura o petrecere – „Hora Satului”.
[eadvert]
Luați la întrebări, patru soliști și instrumentiști prezenți la eveniment, dar și un DJ, au completat fișe de identificare în care au recunoscut că, în schimbul prestației de câteva ore, urmau să fie plătiți cu câte 200 de lei. La rândul său, un bărbat care vindea bilete arăta că trebuia să primească o sumă în funcție de încasări.
Altfel spus, prestau o activitate la solicitarea și în beneficiul angajatorului, în schimbul unui salariu, deci trebuiau să aibă contracte de muncă încheiate cu organizatorul evenimentului, au stabilit inspectorii ITM Bihor. Drept urmare, aceștia l-au amendat cu 120.000 de lei pe cel ce s-a ocupat de petrecere, pentru „muncă la negru”.
ITM Bihor a aplicat o amendă de 120.000 de lei FOTO: FAN
În plus, l-au obligat pe organizator să le întocmească muzicanților contracte de muncă și să le înregistreze în programul Revisal, ceea ce acesta a și făcut. Însă nu a fost de acord cu sancțiunea aplicată de inspectorii de muncă și s-a adresat Tribunalului Bihor, cerând anularea procesului-verbal de control prin care a fost amendat.
Reclamantul: era petrecere între prieteni, fără plată
În fața judecătorilor, reclamantul a explicat că discutase de mai mult timp cu muzicanții, unii colegi și prieteni cu el, să organizeze o petrecere între ei, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, au tot amânat. În vara lui 2022, după ce restricțiile au fost ridicate, a cerut Primăriei din Roșia să-i permită să facă un eveniment în Căminul Cultural din comună. Acolo s-a desfășurat, în noaptea de 12 spre 13 iunie 2022, „Hora Satului”, la care au venit și soliștii și instrumentiștii care erau liberi de la serviciu.
Bărbatul susține că, în timpul controlului ITM, muzicanții le-au spus inspectorilor de muncă, în mod explicit, că nu au fost plătiți pentru prestația lor.
„În acel moment, una dintre inspectoare le-a comunicat că nu este posibil să vină să cânte fără a primi nici un ban, precum şi faptul că aceste persoane (inspectorii ITM – n.n.) trebuie să treacă o sumă de bani pe procesul verbal de control. Neștiind ce să facă şi fiind foarte speriați, aceștia (interpreții – n.n.) au luat hotărârea să treacă suma de 1.000 de lei pentru toţi, respectiv echivalentul a câte 200 de lei de persoană, deşi efectiv nimeni nu a primit niciun ban, fiind doar un eveniment între prieteni”, a menționat reclamantul în declarația consemnată în sentința Tribunalului Bihor și publicată pe portalul Rejust.
Avocatul Adrian Costea a solicitat instanței să constate că, pentru câteva ore de activitate a muzicanților, nu se impunea ca organizatorul evenimentului să-i angajeze cu contract de muncă și a catalogat această cerință a inspectorilor ITM „absurdă și exagerată”. Asta cu atât mai mult cu cât soliștii nu se aflau sub autoritatea reclamantului, fiecare „prestând activitatea în funcţie de repertoriul propriu şi de cunoştinţele muzicale”.
Cât despre încheierea ulterioară a contractelor cu muzicanții, bărbatul sancționat a precizat că s-a conformat în acest fel măsurilor dispuse de inspectorii de muncă, fapt care îi dovedește buna-credință.
Instanța: nu există subordonare între organizator și muzicanți
Deși în fișele de identificare care au stat la baza aplicării amenzii muzicanții au arătat că au fost plătiți pentru prestația lor, Tribunalul Bihor a dat prioritate declarațiilor date de aceștia în fața instanței, potrivit cărora nu au primit niciun ban:
„acestea au fost date sub prestare de jurământ şi au fost administrate nemijlocit de instanţă.”
Judecătorii au observat că în acest caz nu este îndeplinită una dintre cele trei condiții ale unui contract de muncă, respectiv existenţa unui raport de subordonare:
„Participarea fiecăruia dintre martori la petrecere nu constituie activitate prestată sub autoritatea reclamantului. Reclamantul nu putea să le traseze ordine şi directive participanţilor la petrecere şi nu le putea controla activitatea. Faptul că reclamantul ar fi închiriat sala nu echivalează cu existenţa unei relaţii de subordonare între acesta şi persoanele vizate.”
Drept urmare, Tribunalul a decis că obligarea reclamantului de a încheia cu interpreții și instrumentiștii contracte de muncă este ilegală și a anulat procesul-verbal prin care a fost dată amenda de 120.000 de lei. Ulterior, vinerea trecută, Curtea de Apel Oradea a respins recursul ITM Bihor. Între timp, avocații s-au confruntat cu graba ITM Bihor de a cere executarea silită a reclamantului.
„Deși am formulat plângere și debitul a fost suspendat, Primăria Beiuș a pus în executare suma datorată, de 120.000 de lei, procedura fiind prematur demarată. A fost necesar să formulăm contestație la executare”, a explicat avocatul Adrian Costea.
Trimite articolul
XRelatia corecta ar fi fost ca sa existe un contract de prestari servicii intre cele doua parti si muzicantii sa dea chitanta/factura ptr banii incasati, cum au si recunoscut, urma sa primeasca niste bani ptr prestatia facuta si sigur nu a fost singura petrecere unde au cantat, trebuia sa aiba o autorizare, o forma juridica ptr acest domeniu … sentinta judecatorilor nu este tocmai corecta, dar probabil interesele au intervenit la mijloc si cum “interesele” rezolva multe nereguli si de data aceasta a castigat incorectitudinea tuturor, inclusiv a justitiei…
Pe vremuri făcui și io o reclamație la Itm.
Bineînțeles nu și-au dezlipit bucile de pe scaune.
Văd că peste ăla din Roșia au mers la 1 noaptea.
Cred că nu aveau cu cine face sex. Asta e.
Sper să îi vedem de Crăciun vânând pe cei ce vor da bani la colindători. Tot câte 25k coco de căciulă.
Niste hoti ca doamna Racz scotocesc in buzunarele altor hoti. Vai de neamu nost ce o ajuns tara asta…
Penibil. Instanta a anulat amenda. Asta e rromanica. Unii sunt fraieri si platesc taxe de sunt rupti, altii sunt smecheri si nu platesc NIMIC.
Da, normal ca nu se impune contract de munca pentru prestatia aia, in schimb se IMPUNE ca “muzicantii” sa aibe PFA sau SRL si sa elibereze factura si sa plateasca TAXE pentru banii primiti.
Asa… hai sa devenim toti liber profesionisti, dar fara sa achitam taxe, oare cum ar fi.
Repet – e o aberatie, unii sa fie smecheri, altii fraieri. Iar judecatorii sa fie de acord cu asta.