În spatele inițiativei cetățenești se află Gabriela Jurjea, Mihai Șvab și Gabriela Șușman, care vor să strângă 10.000 de semnături pentru introducerea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local. Din această inițiativă fac parte și alte 8 asociații, printre care se numără SOS Dogs, Happy Dogs and other animals, Echipa de voluntari pentru cățeii din Grivei.
„În urma problemelor apărute anul trecut la Adăpostul Grivei, cu cățeii înfometați, nu a fost pentru prima oară când se întâmplă așa ceva în cadrul adăpostului Grivei, am organizat o întâlnire cu ONGurile și cu iubitorii de animale și am hotărât împreună să demarăm o petiție care intitulează „Misiunea Grivei” și să solicităm printre altele, condiții mai bune la adăpost, condiții mai bune pentru adopții și transparență în cadrul adăpostului”, a transmis Mihai Șvab.
Condiții mai bune și transmisii live
Propunerea de modificare prevăzută de inițiativă cuprinde două lucruri importante: îmbunătățirea condițiilor în care câinii sunt ținuți în adăpost și transparența activității.
[eadvert]
Asta s-ar putea face prin montarea de camere video în adăpost, care să transmită live, iar la acestea să aibă acces fiecare bihorean interesat. Ar vedea, astfel, prin intermediul streamingului live, fiecare încăpere, exceptând sala de operații, unde doar autoritățile ar trebui să aibă acces. Potrivit uneia dintre inițiatoarele proiectului, oamenii ar trebui să poată accesa aceste camere fără să fie nevoiți să își creeze conturi, ținând cont de faptul că adăpostul este unul public.
„În ceea ce privește sterilizările, pe Zona Metropolitană Oradea, situația a devenit dezastruoasă. Dezastruoasă, ca să folosim un cuvânt frumos. Oradea nu a avut niciodată campanie gratuită de sterilizare, a fost doar o tentativă de campanie de microcipare cu evenimente, pentru că de-a lungul anilor s-a dovedit că cipurile nu au fost înregistrate sau au fost înregistrate prost. În prezent, există o campanie de microcipare în derulare la care cetățenii orașului Oradea au acces, însă prea puțini orădeni ajung să își microcipeze animalele”, spunea Gabriela Șușman.
Organizatorii vor ca prin intermediul acestui proiect să acceseze cât mai multe fonduri, prin care să poată organiza campanii de conștientizare în localitățile Biharia, Borș, Cetariu, Girișu de Criș, Ineu, Nojorid, Oșorhei, Paleu, Sânmartin, Sântandrei și Toboliu.
Inițiatorii cer și reducerea costurilor de adopției la distanță, dela 600 la 300 de lei, dar și supravegherea video care să acopere toate boxele existente sau cele care sunt construite. Inițiatorii vor ca adăpostul să sterilizeze în maxim șapte zile cățeii care ajung la adăpost, iar în decursul a trei zile să fie deparazitați și vaccinați antirabic. Alte cerințe sunt creșterea capacității adăpostului până la 300 de locuri, dar și asigurarea umbririi spațiului țarcurilor.
10.000 de semnături, 17 locații
Organizatorii au pus la dispoziția doritorilor 17 locații în Oradea unde se poate semna petiția, printre acestea se numără cabinetele veterinare, pet shopurile, diverse restaurante și magazine. Aceasta poate fi semnată chiar și online, fiind disponibilă pe siteul misiuneagrivei.ro .
„Este în interesul tuturor să nu mai întâlnim pe stradă câini liberi, nesupravegheați care duși odată la veterinar pentru scanarea microcipului să nu aibă microcip sau să aibă microcip neînregistrat și să ajungă astfel la adăpostul public.Toți câinii trebuie să aibă microcip înregistrat, cu datele stăpânului, să poată fi înapoiat în cel mai scurt timp posibil”, a mai precizat Gabriela Jurjea în cadrul conferinței.
Citiți principiile noastre de moderare aici!