Miercuri, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Bihor împreună cu reprezentanţi ai I.T.M. Bihor au acţionat pentru depistarea şi sancţionarea încălcării prevederilor legale privind regimul obiectelor pirotehnice. Astfel, în Oradea a fost identificată o societate comercială care deţinea şi oferea spre comercializare 4.088 de artificii din categoria 1, fără a deţine autorizaţie în acest sens. În cauză au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale, iar obiectele pirotehnice au fost ridicate în vederea cercetărilor. Tot miercuri, poliţiştii Biroului de Ordine Publică – Poliţia Municipiului Oradea din cadrul I.P.J. Bihor alături de jandarmi din cadrul I.J.J. Bihor au depistat, pe o stradă din Municipiul Oradea, o orădeancă de 42 de ani, în timp ce deţinea asupra sa 202 petarde şi artificii, obiecte pirotehnice interzise la deţinere şi comercializare. Tot miercuri, poliţiştii şi jandarmii au depistat, într-o piaţă din Oradea, un tânăr orădean de 16 ani, în timp ce deţinea asupra sa 2.200 de petarde, produse pirotehnice interzise atât la deţinere, cât şi la comercializare. În ambele cazuri au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale, iar obiectele pirotehnice au fost confiscate.
ATENŢIONĂRI ŞI RESTRICŢII
Reamintim cetăţenilor faptul că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an. Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an. Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 ŞI T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (clasificarea trebuie să existe pe fiecare produs în parte). Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1 pot fi puse doar la dispoziţia publicului cu vârsta peste 18 ani.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. Cetăţenii sunt atenţionaţi că poliţiştii bihoreni vor acţiona pentru combaterea cu fermitate a comerţului ilegal cu articole pirotehnice, dar şi a folosirii ilegale a acestora, ca factor important în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă civică, prin care să se prevină apariţia unor accidente sau pagube materiale. Pentru a preveni incidentele neplăcute şi chiar victimizarea populaţiei prin folosirea unor obiecte pirotehnice neconforme noilor prevederi legislative precum şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică în preajma sărbătorilor de iarnă, cetăţenii sunt rugaţi să achiziţioneze obiectele pirotehnice din categoria 1 doar de la societăţi autorizate. De reţinut! În cagoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, de tipul artificiilor (steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi). Petardele de orice fel sunt interzise a fi deţinute, utilizate sau cumpărate de persoanele fizice!
Citiți principiile noastre de moderare aici!