Inspectorii Poliţiei Fitosanitare din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor au prelevat probe de pesticide din depozitele utilizatorilor şi distribuitorilor, conform planului naţional de monitorizare a calităţii acestora.
„Conform acestui plan de monitorizare produsele de protecţia plantelor introduse pe piaţă şi utilizarea lor trebuie să fie controlată oficial în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de autorizare şi a indicaţiilor ce figurează pe etichetă, conţinutul de subsstanţă activă a produsului”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Criterii
Prelevările s-au făcut de la produsele de protecţia plantelor cel mai frecvent utilizate, în funcţie de zona de răspândire a bolilor, dăunătorilor şi buruienilor, în funcţie de problemele apărute, legate de fenomenele de fitotoxicitate, sau de distrugerea culturilor, din experienţa anului anterior, dar şi în funcţie de neconformităţile referitoare la calitatea produselor de protecţie a plantelor privind parametrii fizico-chimici din anul anterior.
Pentru acest trimestru au fost stabilite pentru verificare 26 de produse de protecţia plantelor care au ca şi substanţă activă Mancozeb şi Teflutrin. „Probele au fost prelevate de la diverşi furnizori şi trimise spre analiză la Laboratorul Zonal pentru Controlul Calităţii Pesticidelor Arad. Contravaloarea analizelor este suportată de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Bucureşti”, a concluzionat directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Prin această acţiune, Poliţia Fitosanitară urmăreşte depistarea produselor de protecţia plantelor contrafăcute care nu respectă parametrii de omologare. În cazul în care se constată abateri de la legislaţia fitosanitară aflată în vigoare sancţiunile contravenţionale sunt cuprinse între 3.000 şi 7.000 de lei şi confiscarea mărfii.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!