În vederea implementării legislaţiei comunitare traspuse în legislaţia naţională, se impune derularea unor acţiuni specifice privind monitorizarea calităţii produselor de protecţia plantelor –pesticide, dar şi controlul la comercializarea şi utilizarea acestora de către distribuitori şi fermieri.
În acest sens, inspectorii poliţiei fitosanitare din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor vor preleva probe de pesticide din depozitele producătorilor şi distribuitorilor. „Aceste probe se vor preleva după o procedură unică şi vor fi predate spre analiză laboratoarelor acreditate”, a spus Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Verificare
Monitorizarea se va face la un număr de 42 de substanţe active. În cazul probelor cu neconformităţi, inspectorii cu responsabilităţi în domeniu, vor aplica măsurile ce se impun în conformitate cu prevederile legii.
Sancţiunile ce pot fi aplicate sunt în cuantum de până la 8.000 de lei, iar produsele neconforme vor fi ridicate în vederea distrugerii.
„Scopul acestor acţiuni este acela de a identifica eventualele pesticide contrafăcute care nu respectă dozele de substanţă activă menţionate pe etichetă, precum şi identificarea produselor de protecţia plantelor expirate, cazuri în urma cărora, tratamentele efectuate nu au efectul scontat”, a punctat Nicolae Hodişan.
Acest lucru poate duce la compromiterea producţiilor agricole sau cazuri în care dozele de substanţe active depăşesc procentul admis, situaţie care duce la remanenţa îndelungate a acestora în legumele şi fructele ce urmează a fi consummate şi care pot produce grave tulburări de sănătate.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!