Pe parcursul anului 2011, inspectorii fitosanitari din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor – Poliţia Fitosanitară, au prelevat un număr de 130 probe din grupa legume şi fructe produse în ţară, cât şi din import ( mere, grâu, spanac, roşii, vişine, cireşe, dovlecei, ciuperci, ţelină, sfeclă de zahăr, sfeclă roşie, pere, grapefruit, banane, orez, portocale şi salată). Prelevările s-au făcut pentru monitorizarea reziduurilor de pesticide conform Planului Naţional de Monitorizare a acestora în fructe, legume şi cereale în concordanţă cu Regulamentul Comunităţii Europene nr. 396/2005.
„Aceste probe au fost prelevate din pieţe, depozitele producătorilor en – gros, supermarketuri, silozuri pentru cereale şi de la vânzătorii cu amănuntul de pe piaţă”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Probele au fost trimise spre analiză la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Bucureşti. Analiza s-a realizat pentru un număr de 158 de substanţe active din pesticidele utilizate în tratamentele fitosanitare cu ajutorul unei metode multireziduale la un cromatograf de gaze.
Rezultate bune
Rezultatele buletinelor de analiză primite, nu au semnalat depăşiri ale limitelor maxim admise pentru pesticidele urmărite.
Pentru anul 2012, conform Planului Naţional de Monitorizare aprobat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi remis în teritoriu, în judeţul Bihor se vor preleva 127 de probe ( fructe, legume şi cereale) din producţia autohtonă.
Cel mai mare număr de probe programat este pentru mere, întrucât pentru acestea au fost declanşate mai multe alerte în anii anteriori, datorită distribuirii lor în şcoli, în cadrul programului guvernamental „Mărul în şcoli”.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!