Preşedintele Salvaspeo România, orădeanul Viorel Lascu, a declarat, vineri, în cadrul conferinţei naţionale de speologie, care s-a desfăşurat până duminică la Târgu Mureş, că România are înregistrate, în momentul de faţă, peste 13.000 de peşteri, din care 400 au potenţial turistic, majoritatea nefiind însă amenajate în acest scop.
„400 de peşteri au potenţial turistic pentru turismul în masă, adică poate merge oricine. Încă vreo 4.000 au potenţial de speoturism, adică turism ghidat de un specialist. În momentul de faţă, numărul peşterilor amenajate, din păcate, în România nu atinge cota 10, adică zece peşteri. Cea mai modernă peşteră amenajată este Peştera Valea Cetăţii din Râşnov, urmată de Peştera Urşilor, Scărişoara, Peştera Ungurului, Vadu Crişului, Muierilor, Polovragi sau Podul Dâmbovicioarei, care sunt introduse în circuitul turistic”, a spus Lascu.
Potrivit acestuia, în comparaţie, Ungaria are 800 de peşteri, din care 120 amenajate, în timp ce în România, din cele circa 13.000, mai puţin de zece sunt amenajate, acest lucru fiind îngrijorător.
În peşterile amenajate, în 2011, s-au înregistrat peste 500.000 de turişti, a afirmat Lascu, potrivit căruia amenajarea peşterilor ar putea aduce venituri importante din turism, chiar dacă taxa ar fi de numai un euro.
În Defileul Dunării
„Orice peşteră care are peste 10-15 metri are potenţial turistic. (…) Slovenia are circa 60 de peşteri şi au avut trei milioane de turişti. Potenţialul peşterilor este enorm. Numai peştera Ponicova, din Defileul Dunării, la Cazanele Mari, o peşteră cu peste şapte kilometri, vizitabilă, pe Dunăre – ai legătura de voiaj cu Austria, Germania, Ungaria – numai această peşteră poate aduce peste un milion de turişti pe an”, a spus Lascu.
El a precizat că amenajarea minimă a unei peşteri ar costa 3.000-4.000 de euro, cu echipament individual de protecţie şi cu ghid, precum şi cu scăriţe montate unde sunt zone periculoase, dar fără trotuar, lumină electrică sau centru de primire.
Și Peștera Urșilor
„Peştera Urşilor şi Scărişoara aduc circa 160.000 de vizitatori, dar încă pe atâţia fac speoturism, intră cu sisteme proprii în peşteri. (…) Potenţialul de accidente este foarte mare pentru că în general lumea este entuziastă când vede ceva nou şi intră inconştient în mediul subteran, care este foarte periculos, pentru că e lipsit de lumină, cu pericole de cădere şi cel mai mare pericol este hipotermia, pentru că umiditatea şi temperaturile scăzute aduc corpul în hipotermie”, a explicat Lascu.
Conferinţa Salvaspeo este întrunirea salvatorilor din România. „În cadrul conferinței ne punem de acord legat de progresele necesare în salvarea speologică. Aceasta trebuie privită nu doar ca o pregătire de salvare din peşteri – în ultimii ani, în Italia speologii au salvat peste 15.000 de victime de sub dărâmături în urma unui cutremur. Mai cuprinde salvări subacvatice, din faleze şi este destinat în primul rând nu celor care fac speologie, ci celor care fac turism şi care nu sunt obişnuiţi cu surprizele neplăcute ale unei peşteri”, a conchis Lascu.
Sursa: Mediafax.
Citiți principiile noastre de moderare aici!